Bandić od ministarstva zatražio uvođenje žutog kvadrata u promet Zagrebom!

screenshot: youtube.com

Prevelike gužve i zastoji na zagrebačkim najprometnijim križanjima mogle bi se smanjiti.

Naime, zagrebačka gradska uprava uputila je Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture prijedlog za uvođenjem nove prometne signalizacije – žutog kvadrata, koji bi trebao spriječiti vozače da ulaze u raskrižja za vrijeme gužvi, tamo ‘zaglave’ i zatim spriječe prolazak automobila iz druge ulice. Nije to ništa novo, svjetske metropole koriste žuti kvadrat godinama, a Zagreb želi pratiti trend od kojeg bi svi vozači mogli imati koristi jer bi trebao smanjiti gužve.

Žuti kvadrat trebao bi, piše Večernji list pozivajući se na izvore iz Gradske uprave, psihološki utjecati na vozače da svojim vozilima ne blokiraju promet: “Kvadrat se označuje usred prometnog križanja i ako vozač procijeni da će se u njemu zadržati neko vrijeme prije nego što uspije skrenuti, u njega ne bi trebao ni ulaziti.”

Iskustvo drugih gradova pokazalo je da obilježavanje znatno poboljšava protok prometa, jer je prije bilo kašnjenja i zastoja zbog vozila koja su ostajala u križanju i time onemogućila poprečni tok prometa, posebice kada je tim vozilima bilo upaljeno zeleno svjetlo na semaforu. Pogotovo je uočen brzi ciklus prolaza vozila koja na raskrižju skreću ulijevo jer im je slobodan prolaz omogućen dulje nego prije.

“Pomoću žute površine točno ćemo moći utvrditi tko u raskrižje nije trebao ući, što ćemo vidjeti preko kamera za parkirališni videonadzor koje su već postavljene na prometnim raskrižjima”, kazao je za Večernji list Mate Kraljević, savjetnik gradonačelnika i inicijator prijedloga upućenog Ministarstvu prometa.

Cilj žutih površina nije kažnjavanje vozača, ističe Kraljević, već povećanje sigurnosti i bolje protočnosti prometa. U Gradu kažu kako će novi znak osim ubrzanja protoka vozila omogućiti i brži prolazak javnom prijevozu, i to na raskrižjima gdje prolazi tramvajska pruga.


Komentari