Zavod za hitnu medicinu Zagrebačke županije dobio pet novih vozila

Do kraja travnja dobit će još tri nova vozila.

Zavod za hitnu medicinu Zagrebačke županije dobio je pet novih vozila za hitnu medicinsku pomoć, a do kraja travnja dobit će još nova tri vozila ukupne vrijednosti 2,3 milijuna kuna. Ključeve prvih pet vozila uručio je u petak ravnatelju Zavoda Davorinu Gajniku u Samoboru župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.

Prema riječima ravnatelja Gajnika, vozila Zavoda za hitnu medicinu godišnje prijeđu oko 5,5 milijuna kilometara zbog posebnog geografskog položaja Zagrebačke županije, ali i činjenice da na njenom području nema bolnice već se svi pacijenti koji trebaju bolničku skrb voze u Zagreb.

Izmjena Mreže hitne medicine

„Djelatnost hitne medicine nemoguće je kvalitetno obavljati bez adekvatnog broja vozila stoga već sad mogu najavit nabavu novih 9 vozila za što smo proračunom u 2017. godini osigurali 2,6 milijuna kuna“, izjavio je župan Kožić. Izrazio je i zadovoljstvo izmjenom Mreže hitne medicine.

Naime, nakon višegodišnjih napora Zagrebačke županije da se promijeni Mreža hitne medicine, u lipnju 2016. godine Ministarstvo zdravstva donijelo je novu Mrežu hitne medicine temeljem koje je Zagrebačka županija dobila dodatnih 15 T1 timova, a gradovi Ivanić-Grad i Sveti Ivan Zelina, u kojima je bilo ustrojeno dežurstvo, dobili su status ispostava Zavoda za hitnu medicinu Zagrebačke županije.

Zagrebačka županija tako sada ima 45 timova T1˟, 5 timova T2 te 5 timova prijavno dojavne jedinice (PDJ), Ispostave Ivanić-Grad i Sveti Ivan Zelina imaju po 5 T1 timova, od čega su 4 tima ugovorena od strane Zavoda za hitnu medicinu s HZZO-om, a po jedan tim u svakom gradu financira Zagrebačka županija za što je u 2017. godini osigurala 1,2 milijuna kuna.

„Do nedavno smo imali 30 T1 timova, a takav način rada bio je neodrživ i opasan za naše stanovnike pa smo bili primorani svake godine osigurati oko 4 milijuna kuna vlastitih sredstava za rad dodatnih T1 timova jer nitko od nas nema se pravo kockati s ljudskim životima“, pojasnio je Kožić izrazivši zadovoljstvo kako je višegodišnja loša organizacija Mrže hitne medicine koja je stanovnike Zagrebačke županije stavljala u neravnopravan položaj u odnosu na druge županije konačno ispravljena.

˟T1 tim ima jednog liječnika, 1 medicinsku sestru i jednog vozača.


Komentari