Teatar u Skupštini: Kakva se poruka krije iza HDZ – ovog rušenja kvoruma?

Marko Lukunic/PIXSELL

U ponedjeljak 4. prosinca, na burnoj 6. sjednici Gradske skupštine Grada Zagreba koja je trajala do kasnih večernjih sati, imali smo prilike vidjeti pravi teatar.

Podsjetimo, očekivano, vrhunac cijelog spektakla odvio se tijekom rasprave o 27. točki Dnevnog reda – uklanjanju biste Ive Lole Ribara na inicijativu Neovisnih za Hrvatsku, a koju je gradonačelnik pompozno postavio prije svega dva mjeseca.

Neovisni za Hrvatsku tvrde da je bista postavljena mimo procedure i skupštinskog statuta o komunalnom redu.

“Gradska skupština nije donijela odluku o postavljanju spomenika članu Centralnoga komiteta KPJ – Sekcije Kominterne, Ivi Loli Ribaru, a zastupnicima u njoj nikad nije predočen dokaz da su gradonačelnik i mjerodavna tijela gradske uprave proveli bilo koji od propisanih postupaka koji su, prema jasnim i prisilnim normama spomenutih propisa, morali biti provedeni prije otkrivanja spomenika (biste)”, navodi se, između ostalog, u obrazloženju stranke za tu inicijativu.

Međutim, i sam Milan Bandić je u zadnjem je trenu doživio svojevrsno prosvjetljenje, pa je –  unatoč činjenici da je postavljanje biste njegova ideja – uputio amandman kojim je prihvatio inicijativu Neovisnih za Hrvatsku za uklanjanjem biste Ive Lole Ribara.

“Zadužuje se gradonačelnik Grada Zagreba da nakon proceduralnog preispitivanja prijedloga i odluka te dodatnog postupanja Povjerenstva za ploče za označavanje imena ulica i trgova, spomenike, skulpture, spomen-ploče i sakralna obilježja, podnese prijedlog zaključka o uklanjanju biste iz točke 1. ovog zaključka s pripadajućim postoljem, kojim će se zadužiti Gradski ured za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet, da bistu nakon uklanjanja pohrani u Muzej grada Zagreba”, stoji u Zaključku o izmjeni prijedloga zaključka.

Točka u ovakvom obliku bila je prihvatljiva i vjerodostojnom HDZ – u koji je sve do tada najavljivao suzdržanost, ne štedeći na lijepim riječima koje su javnosti trebale dati do znanja da njih ne zanimaju ideološke rasprave.

Ne želimo se baviti ideološkim temama. Nema potrebe. To su koalicijski partneri (Neovisni i Bandić), neka sjednu za stol, neka se dogovore i neka nas ne uvlače u tu priču jer nema za to potrebe. Želimo grad s prometnicama, odličnim gospodarenjem otpada, što većim postotkom zapošljavanja mladih ljudi, što kvalitetnijim uvjetima života”, poručio je u ponedjeljak predsjednik Skupštine.

U međuvremenu je pristigao Bandićev amandman, HDZ je konstatirao kako im je točka prihvatljiva, a treba podsjetiti i na činjenicu da je upravo HDZ uklonio bistu 1994. godine. Ipak, do trenutka glasovanja o spornoj točki u vjerodostojnom HDZ – u se nešto prelomilo, odlučili su napraviti odmak od vlastite politike i srušiti kvorum.

Mikulić i Prgomet u Hasanbegovićevoj sjeni

Što je razlog ovog preokreta – nije poznato. U političkim kuloarima se može čuti kako su nezadovoljni trenutnom situacijom i statusom u vladajućoj većini. Razumljivo, sva pažnja medija usmjerena je ka Neovisnima za Hrvatsku, njihovi potezi – smatrali ih bitnima ili ne – redovno izazivaju reakcije javnosti. Zlatka Hasanbegovića naziva se drugim gradonačelnikom Zagreba dok su Andrija Mikulić i Drago Prgomet, unatoč svojim funkcijama i utjecaju, potpuno u njegovoj sjeni.

Pokazuje li HDZ ovim činom svoju snagu i je li rušenje kvoruma politička poruka Andrije Mikulića, procijenite sami, no moglo bi se zaključiti da je Neovisnima za Hrvatsku upućeno upozorenje iz redova HDZ – a.

Ostaje nam za vidjeti kako će se u ovoj situaciji postaviti sam gradonačelnik Milan Bandić i za što će ruke dići HDZ – ovci na sjednici koja je zakazana za 11. prosinca, a na kojoj će biti poznata sudbina biste Ive Lole Ribara. Dakako, tu je i glasovanje o Proračunu koje nas čeka već 21. prosinca.

Iza spuštenih zastora ovog teatra nameće se ono ključno pitanje koje javnost ujedno najviše zanima – do kada će ići ovakvo upravljanje gradom?


Komentari