Saznajte sve o tome kako nabaviti ulaznice za Svjetsko prvenstvo i koja im je cijena

foto: wikimedia.commons

Nakon plasmana Hrvatske na Svjetsko nogometno prvenstvo u Rusiji, svi koji žele gledati utakmice uživo na stadionima moraju znati kako doći do ulaznica. 

Svi oni koji se odluče na kupovinu ulaznica i odlazak u Rusiju moraju znati da se ulaznice prodaju u 3 faze. Prvi dio prve faze je zapravo već završio, jer je počeo 14. rujna, a završio 12. listopada. Tri su koraka kako da dođete do ulaznica:

  1. Posjetite FIFA World Cup Russia™ portal na www.FIFA.com/tickets.
  2. Otvorite račun u koji upišete svoje osobne podatke
  3. Prijavite se za ulaznice na meniju “Apply for Tickets”

Drugi dio prve faze prijava kreće 16. studenog i traje 12 dana. Tijekom ovog dijela prodaje ulaznice će biti prodavane po principu tko prvi njegovo. S obzirom da je ždrijeb skupina tek 1. prosinca, ulaznice će u ovoj fazi kupovati većinom zaljubljenici u nogomet kojima nije bitno koje reprezentacije će gledati, odnosno u pravilu ruski stanovnici gradova u kojima će se igrati utakmice SP.

A nakon što se održi ždrijeb skupina kreće druga faza prodaje ulaznica kada će navijači znati u kojim skupinama/gradovima igraju njihove reprezentacije. I ova faza će biti podijeljena na dva dijela. Prvi dio će trajati od 5. prosinca do 31. siječnja 2018. kada će se nakon što se prijavite za ulaznice slučajnim odabirom, odnosno lutrijom, odrediti jeste li jedan od sretnika koji će imati pravo na kupovinu ulaznica. Preostale ulaznice, ako ih bude, prodavat će se od 13. ožujka do 3. travnja 2018. po principu tko prvi njegovo.

Posljednja, treća faza (last minute) trajat će od 18. travnja pa do finalne utakmice. Znači, riječ je o ulaznicama koje će ostati slobodne u prodaji i moći će se osim online, kupovati i na blagajnama gradova u kojima se budu igrale utakmice.

Stadion Luzhniki u Moskvi (foto: wikimedia.commons)
Stadion Luzhniki u Moskvi (foto: wikimedia.commons)

Četiri vrste ulaznica

Ovisno o željama navijači će moći kupiti 4 različite vrste ulaznica:

1. Ulaznice za pojedinu utakmicu (IMTS)– kao što im samo ime kaže, moći će se kupiti pojedinačno za svaku utakmicu, a moći ćete ih kupiti u svim fazama prodaje.

2. VST specijalne ulaznice – ove ulaznice uključuju utakmice u grupnoj fazi (ne uključuju utakmicu otvaranja), utakmicu 1/16 finala i utakmicu za 3. mjesto, a ne uključuju utakmice četvrtfinala, polufinala i finala. Ove ulaznice su napravljene za navijače koji žele gledati utakmice isključivo na jednom od 12 stadiona na kojem će se igrati SP. U prodaji će biti u prve dvije faze prodaje, ne i trećoj (do 18. travnja).

3. TST momčadska specifična ulaznica – omogućuje da pratite utakmice reprezentacije vašeg izbora, no to ne znači da ćete moći pogledati sve utakmice reprezentacije koju pratite, već samo točno određen broj utakmica koje ste platili. U prijevodu, moći ćete kupiti paket od 3 utakmice (TST3) koje će vaša reprezentacija igrati samo u grupnoj fazi, ili paket od 7 utakmica (TST7) koji uključuje sve utakmice od grupne faze do finala. No, ako primjerice vaša reprezentacija ispadne u grupnoj fazi, a vi ste kupili TST7 ulaznicu, tada vam se ne vraća novac već vi nastavljate pratiti jednu od reprezentacija iz skupine gdje je igrala vaša reprezentacija, i to po gradovima/stadionima na kojima se unaprijed zna gdje će igrati te reprezentacije. U slučaju da ispadnu i te reprezentacije, pratite onu reprezentaciju koja ih je izbacila i tako sve do finala, uključujući i samo finale. Ove ulaznice mogu se kupiti isključivo u prvoj fazi prodaje (do 28. studenog).

4. Navijačke ulaznice i uvjetne navijačke ulaznice – ova vrsta ulaznica sigurno će biti većini najinteresantnija. Paket navijačkih ulaznica ograničen je na 3 utakmice u grupi reprezentacije za koju navijate, dok paket uvjetnih navijačkih ulaznica uključuje 4 utakmice koje će vaša reprezentacija možda igrati u nokaut fazi. Razlika u odnosu na TST ulaznicu je što ćete ih moći kupiti isključivo tijekom druge faze prodaje (od 5. prosinca do 18. travnja). Također, ako kupite uvjetnu navijačku ulaznicu, a vaša momčad ne prođe u nokaut fazu novac će vam se vratiti. U slučaju da ispadnete primjerice u četvrtfinalu, novac za preostale dvije utakmice koje vaša reprezentacija neće igrati (polufinale i finale/3. mjesto) će vam se također vratiti. FIFA ističe kako će vam uzeti 10 dolara zbog troškova obrade povratka novca.

Na ovom linku pogledajte i cijene ulaznica u američkim dolarima ovisno o stadionu gdje se igra te koji paket ulaznica kupujete. Cijena pojedinačne ulaznice za otvarajuću utakmicu SP na stadionu Luzhniki u Moskvi kreće se u rasponu od 220 do čak 550 dolara, što je između 1,420 i 3,550 kn.

 

 


Komentari