Premijera predstave ‘Romanca o tri ljubavi’ u Gavelli

FOTO: Gavella

U četvrtak, 16. veljače 2017. očekuje nas nova premijera u kazalištu Gavella. Riječ je o predstavi Romanca o tri ljubavi Antuna Šoljana, u režiji Borisa Svrtana. 

Jedna od najpoetičnijih hrvatskih drama, Romanca o tri ljubavi, podnaslovom je žanrovski određena kao sentimentalna farsa što odmah otkriva i njezine jasne komične namjere i potencijale. Jednostavan fabularni sklop okupljen je oko četiri lika – Gospe, Službenice, Viteza i Kapelana.

Šoljan u svojoj prepoznatljivoj poetici modernističkog iskustva ispisuje nadahnutu igru u stihovima s neskrivenom intertekstualnošću koja žonglira rečenicama i mislima Shakespeareovim (Gospa: Pasti il ne pasti, to je pitanje!), Cervantesovim, Baudelaireovim.

FOTO: Gavella
FOTO: Gavella

Čitatelji i gledatelji dešifriraju, prepoznaju i otkrivaju

 

Na više mjesta u tekstu upotrebljavam stihove drugih pjesnika, ali im, po drevnom običaju začinjavaca, ne navodim izvora. – zapisuje autor u uvodnoj didaskaliji. Pritom šarmantno i neobavezno ostavlja čitateljima i gledateljima da dešifriraju, prepoznaju i otkrivaju, slobodni da urone u tekst sa i bez upućenosti u njegove prethodnike, uzore i nadahnuća.

Virtuoznost jezika kojim se poigrava književnom baštinom i otkriva izvrsno poznavanje ne samo srednjovjekovne trubadurske književnosti, zavodljiva je i glumcu i gledatelju, no Romanca o tri ljubavi nipošto se ne zaustavlja tek na formi, postavljajući pitanja o ljubavi, njezinoj stvaralačkoj i razornoj snazi, o njezinoj duhovnoj biti i tjelesnoj prirodi, o ljubavnom ushitu i boli, o sreći i ludilu.

Citatnošću se strastveno osvrće na pisce koji su mu dragi, događajnošću ohovii u daleku prošlost, a prostornošću i odabirom lica u opće i simbolično. Šoljan kao da ispisuje književnost o književnosti lišenu društvenog angažmana, očišćenu od političnosti, svjesno odmaknutu od života kakav živimo, ali bilo bi pogrešno to mu prigovoriti. Put, putovanje, plovidba posijani su cjelokupnim djelom, po čemu ni romanca nije izuzetak, pa će Vitez koji je na početku doputovao u zamak ne znajući što mu je cilj putovanja, do putovanje samo, i na kraju pohrliti u tamu uz riječi: Evo me, ptico, zvijezdo, cesto!

U predstavi igraju: Martina Čvek, Igor Kovač, Tena Nemet Brankov i Nikola Baće. Kostime je osmislila Marita Ćopo, a scenografiju, tekstove songova i režiju potpisuje Boris Svrtan.


Komentari