Pimpi i Francek bili su nerazdvojni, dok jedan nije napustio ovaj svijet…

Fb

Svakog dana prolazimo pokraj stotina ljudi, a svaka od tih osoba ima neku svoju neispričanu priču. Jedna od njih priča je o Franceku, simpatičnom beskućniku koji nas je naspustio…

Tko bi uopće znao za Franceka, beskućnika iz centra, da nije ljudi koji su pokraj njega svakodnevno prolazili, osluškivali njegove priče i smatrali ga dijelom života ovoga grada.

Glavni urednik National Geographica Hrvatska, Hrvoje Prćić na svom Facebooku profilu napisao je dirljiv oproštaj od ovog beskućnika, pritom ispričavši priču koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

“Neki su ga zvali Francek, neki Đuro, neki nikako. Ali stanovnici Medveščaka, oko Vlaške, Petrove, Martićeve, Jurkovićeve…dobro su znali lik simpatičnog klošara koji je uvijek šepesajući šetao sa svojim psom (ja ih pamtim tri), prekapao po kantama za smeće, skupljao sve što vidi, kod policajaca u Bauerovoj išao do automata za kavu, žicao hranu za sebe i psa po dućanima, zalogajnicama, pekarnicama, prihvaćao svakakve posliće, izmišljao priče o svom motoru, stanovima, raznim zanimljivim doživljajima…

Nekoliko puta smo sjeli na kavu kod Petrove crkve, a jednom je inzistirao da on plati… Slagao se sa svim psima, čak i s mojom Končitom, koja baš nije bila druželjubiva… Brinuo je o svom psu brižno, a zvao ga je Pimpek, pristojno Pimpi… U pravilu se slagao i s ljudima, volio pričati viceve… Spavao je u ruševini između Vlaške i Jurkovićeve, ljeti na klupi u parkiću… Nekoliko puta ga je tresnuo auto dok je nespretno prelazio preko ulice…. A sada je otišao u bolji nebeski život. Neutješni Pimpek je ostao sam, traži se dobri gazda… Polaganje urne s Francekovim zemaljskim pepelom je sutra, 9. siječnja, na Mirogoju, u 12 sati, polje 69, grobnica 59. Ako ćete doći ponesite buketić za Franju Gredelja, tako mu je bilo ime. Za mene je bio Francek s Pimpekom!
Počivaj u miru, stari moj!”


Komentari