Novo ruho Novog Zagreba: Tri građevine drastično će promijeniti vizuru kvarta

FOTO: Render staklenog poslovnog kompleksa nasuprot MSU-a/URBANE TEHNIKE

Stanovnici ne žele da im betonske grdosije nagrde kvart.

Novi Zagreb uskoro će promijeniti naličje, naime, tamo su u planu tri projekta koja su već sad probudila revolt kod stanara, od koji su neki već počeli skupljati potpise za peticiju.

Prvi projekt smjestio se tik iza Muzeja suvremene umjetnosti, a radi se o staklenom poslovnom kompleksu na 8 katova. Lokacija je i više nego atraktivna, na južnoj obali Save, preko puta trgovačkog centra Avenue Mall.

Samo stotinjak metara dalje, u Središću, niče još jedna građevina, ovog puta stambeno – poslovna. Uz nju se planira i izgradnja poslovnog centra u Sigetu. Sva tri projekta naišla su na istu prepreku, građane. Kod stanovnika tih kvartova već se probudio revolt, neki su počeli skupljati potpise za peticiju, drugi prosvjeduju, ali još uvijek nisu uvjerili investitore da odustanu.

 

Zemljište u Sopotu nedavno je iskolčeno i dignuta je ograda, što je potaklo čelnike Mjesnog odbora da pitanje poslovnog centra stave na dnevni red sljedeće sjednice. Sudeći po rokovima građevinske dozvole, kompleks bi trebao niknuti za najviše šest godina, a kada bi točno trebala početi gradnja nisu mogli potvrditi predstavnici ulagača, tvrtke Poslovni projekt Sopot, jer je, kažu, potrebno prvo izmjestiti magistralni cjevovod koji prolazi ispod zemlje, piše Poslovni.

Taj dio posla trebala bi odraditi Vodoopskrba i odvodja, te je ugovor s njima već potpisan, a novac investitora je spreman, samo se čeka kraj administrativnih procedura. Nedavno je obznanjeno i kako bi zagrada, između Sigeta i Freudove, trebala izgledati, a zbog nje bi se trebale rušiti dvije dvojne stambene građevine.

Investitor Castrum nekretnine raspisao je natječaj, a iza njih stoji nekadašnji predsjednik Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga Vlado Leko, a prvu nagradu dobila je arhitektica Silva Grubešić Buterin.

Trgovački dio kompleksa imat će dvije, a poslovni pet nadzemnih etaža. Stambeno-poslovni projekt Meandar u Središću, pak, trebao bi biti dovršen do proljeća 2019. Više od 70 posto od 367 stanova već je rezervirano ili prodano, a cijene su od 1890 do 2190 eura za kvadrat.


Komentari