Nova izložba iz ciklusa Zagrebački kvartovi: Trnje – prostor i ljudi

512

Krajem studenog 2017. otvorena je izložba Trešnjevka – prostor i ljudi , a posjetitelji je mogu razgledati do 25. veljače ove godine. Također, za nešto više od mjesec dana u Muzeju grada Zagreba otvorit će novu izložbu iz ciklusa Zagrebački kvartovi, Trnje – prostor i ljudi.

Priprema emisije:

Autor i voditelj projekta Zagrebački kvartovi: Kristian Strukić

Stručni suradnici: Dinko Duančić i Matija Mihoković

Urednica emisije: Doroteja Brljak Sunajko

Obje izložbe prate i emisije na Radiju Sljeme. Naime, važan dio istraživačko-izložbenog projekta Muzeja grada Zagreba Zagrebački kvartovi još od njegova početka 2009. godine čine fotografije iz osobnih arhiva i sjećanja Zagrepčana.

Taj koncept zainteresirao je i Radio Sljeme, na čiji prijedlog od kraja rujna 2017. slušatelji svakog petka u 8:30 sati mogu poslušati emisiju KVARTOVSKE PRIČE.

Okosnicu emisije čine sjećanja naših sugrađana snimljena u okviru projekta Zagrebački kvartovi, a koja prate dvije izložbe:

Trešnjevka – prostor i ljudi (studeni 2017. – veljača 2018.)

Trnje – prostor i ljudi (ožujak 2018. – lipanj 2018.).

Nakon dvadesetak realiziranih emisija s prostora gradskih četvrti Trešnjevke (od Stare Trešnjevke, Pongračeva, Voltina naselja, Rudeša, Knežije, Srednjaka, Jaruna, Vrbana itd.) emisija KVARTOVSKE PRIČE ide dalje.

Naime, uoči i tijekom izložbe o prostoru i ljudima gradske četvrti Trnje − koja će uskoro biti postavljena u Muzeju grada Zagreba − od 16. veljače 2018. u istom terminu na Radiju Sljeme možete pratiti brojne kvartovske priče (od Starog Trnja, Kruga, Savice, Martinovke, Vrbika, Cvjetnog naselja, Sigečice, Kanala itd.) s tog područja.

Fotografije iz obiteljskih albuma i sjećanja stanovnika koji su, iznoseći osobnu povijest, govorili i o povijesti Zagreba važan su dio projekta Zagrebački kvartovi još od početka istraživanja 2009. i prve izložbe o novozagrebačkom naselju Trnsko (Pola stoljeća Trnskog – priča jedne generacije) postavljene 2010. godine.

S tom praksom nastavili smo i 2012. godine priređujući izložbu Zagrebačka Dubrava – od predgrađa do grada, a pripremajući i najavljujući izložbu Maksimir – povijest i kvartovski simboli (2014.) stanovnici su nam donosili vlastite fotografije, koje smo zatim izlagali i tijekom te interaktivne izložbe.

Brijačka radnja Vjekoslava Šćrbeca na Trnju 1935. Vlasnik: obitelj Prebeg

Prokušano uspješan koncept nastavljen je i uoči izložaba o Trešnjevci i Trnju početkom 2017. godine postavljanjem male ulične izložbe u kvartu. Njome smo pozivali stanovnike na ustupanje fotografija i bilježili njihova sjećanja za iduće dvije velike izložbe Projekta, još desetak dana aktualnu i vrlo popularnu izložbu o Trešnjevci, te izložbu o Trnju koja će tek biti otvorena.