Sanacija oštećenih dijelova Oktogona potrajat će godinu dana

U narednih 12 mjeseci će se izvoditi radovi na renoviranju staklenih podnih prizmi te na sanaciji ostakljenog krova i kupole.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić sa suradnicima jutros je nazočio početku radova na sanaciji oštećenih dijelova prolaza Oktogon.

“Pod burnim okom konzervatora i Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode, u narednih 12 mjeseci će se izvoditi radovi na renoviranju staklenih podnih prizmi te na sanaciji ostakljenog krova i kupole”, rekao je gradonačelnik Bandić te je dodao da će se i fasade unutar dvorišta također obnoviti.

“Ovo je jedna od ishodišnih točaka Donjeg grada, a kojom prođe gotovo svaki turist i zato moramo biti posebno oprezni i osjetljivi. U vrijeme radova prolaz neće biti zatvoren, a ako obrtnicima padne promet u odnosu na prošlogodišnji, Grad Zagreb, odnosno Gradski ured za gospodarstvo će im nadoknaditi štetu“, istaknuo je gradonačelnik.

“Oktogon je jedan od najvažnijih zagrebačkih spomenika kulture”, istaknuo je Silvije Novak, pročelnik Gradskog zavoda za zaštitu spomenika i kulture te je dodao da je prvotno na tome mjestu bila palača Prve hrvatske štedionice izgrađena 1899. i trgovački pasaž s najluksuznijim dućanima potkraj 19 stoljeća.


Komentari