NOVI OBLIK OVISNOSTI UNIŠTAVA ŽIVOTE: Zbog njega se otvara dnevna bolnica u Jankomiru

Jurica Galoic/PIXSELL

 

Prvi takav oblik liječenja u Hrvatskoj.

U zagrebačkoj Psihijatrijskoj bolnici “Sveti Ivan” na ovisnost o internetu reagirali su skorim otvaranjem dnevne bolnice za internetske ovisnike, prve takve ustanove u Hrvatskoj.

“Bolnica je namijenjena punoljetnim osobama za koje, nakon što tim obavi individualnu obradu, zaključimo da su ovisne o internetu ili su na korak do toga, u fazi takozvane štetne uporabe.” kažu za Slobodnu Dalmaciju dr. Davor Bodor, psihijatar koji stoji iza koncepta dnevnih bolnica za ovisnike o alkoholu i kockanju, a sad i internetu, te dr. Irena Rojnić Palavra, psihijatrica koja će se u podjeli multidisciplinarnog tima baviti upravo internetskim ovisnicima.

O tome tko su zapravo ovisnici o internetu, dr. Rojnić Palavra kaže kako se najčešće radi o mladim osobama koje na internetu pronalaze nešto radi čega se osjećaju bolje, a ne mogu to pronaći s ove strane ekrana.

“Ponekad je to društvo, zabava, potvrda koju dobivaju od drugih, realizacija fantazija, bijeg od turobne stvarnosti… Vrlo često se radi o osobama čija je obiteljska struktura nezdrava ili narušena. Najčešće ovisnosti su o videoigricama, društvenim mrežama i pornografiji, a budući da nemamo dovoljno iskustva s ovisnošću o različitim internetskim sadržajima, teško je reći koja je najteža. Pretpostavila bih da su to videoigrice, no to ćemo tek vidjeti.”, kaže dr. Rojnić Palavra.

Kako prepoznati ovisnost?

Nije lako prepoznati patološku ovisnost o internetu u odnosu na ovisnost o tehnologiji koju nameće suvremeni život. Psihijatrica Rojnić Palavra objašnjava da su te dvije stvari u pravilu isprepletene i teško ih je odijeliti, te da se kod prekomjerne uporabe računala i mobitela najčešće radi upravo o internetskim sadržajima poput društvenih mreža, videoigrica, različitih portala i slično.

“Ako ste na internetu četiri do pet sati dnevno, a pritom se ne bavite školskim ili poslovnim aktivnostima, to je zaista previše. No, važnije od broja sati provedenih na internetu jesu simptomi, odnosno funkcioniranje osobe. Ostajete li na internetu sve duže i duže, tražite sadržaje sve jačeg sadržajnog potencijala, gubite kontrolu nad vremenom provedenim za računalom ili mobitelom, nervozni ste kad nemate pristup internetu i jedva čekate da se ponovno ulogirate, imate problema u obitelji, u školi ili na poslu zbog interneta, obećajete sami sebi da ćete prestati, ali ne uspijevate, ustrajavate u navedenim aktivnostima unatoč posljedicama vrijeme je da potražite stručnu pomoć.”, otkriva psihijatrica.

Način funkcioniranja bolnice

Osobe s problemom internetske ovisnosti, u dnevnoj bolnici će se, nakon individualne timske obrade i procjene, uključiti u grupnu terapiju koju se smatra zlatnim standardom u liječenju ovisnosti.

“Tome možemo pridodati rad s obitelji koji je temelj uspješnog liječenja i oporavka. Psihoedukacijom, odnosno učenjem o vlastitoj bolesti osoba će lakše prepoznati rizične situacije i moći se oduprijeti iskušenjima kojih će zasigurno biti. Ne treba zaboraviti da je ovisnost kronična recidivirajuća bolest i da je posrtanje dio putovanja.”, naglašava dr. Irena Rojnić Palavra.

Mogle bi pomoći i radnookupacijska terapija, socioterapija i tehnike relaksacije, dodaje, kao i farmakoterapija, naročito ako postoji prateće oboljenje poput drugog tipa ovisnosti, anksioznosti ili depresije.

>>>UŠLI SMO U PSIHIJATRIJSKU BOLNICU NA JANKOMIRU: Doktori samo za Zagreb.info otkrivaju što se krije unutar ovih zidova


Komentari