Za romantične ljetne večeri ne treba vam more.

Romantika nije samo na moru tijekom vrelih ljetnih večeri. I Zagreb ima što za ponuditi, potrebnio je samo malo mašte, volje i kreativnosti. Stavite u torbu šampanjac i neku slasticu te povedite partnera na romantičnu šetnju gradom.

Šuma Tuškanac

U sjenama Tuškanca pronaći ćete potreban mir i privatnost. Do starog se drvenog paviljona u ovoj zagrebačkoj šumi možete pješice popeti Nazorovom, Kovačićevom ili ulicom Tuškanac, a do njega vozi i autobus s Britanca. Šuma je ispresijecana pošljunčanim stazama i uređena kao šetalište.

FOTO: Veronika Koprivnjak
FOTO: Veronika Koprivnjak

Uz mnoge osamljene klupe i rijetke prolaznike, ova je lokacija savršena za romantičnu šetnju na svježem zraku. U šumi možete naići i na uređeni dječji park, a u blizini paviljona je i spomenik pjesniku Vladimiru Nazoru.

Rokov perivoj

Ovo je šetalište blizu Centra, a do njega se najbrže dolazi usponom uza kamene stepenice iz Dežmanove ulice. Park je lijepo uređen, a noću u njemu ima diskretne gradske rasvjete. Dobar izbor za sve ljubitelje mira, tišine i gradskih oaza zelenila.

Photo: Igor Kralj/PIXSELL
Photo: Igor Kralj/PIXSELL

U blizini parka su i kapela Svetog Roka koja datira još iz 17. stoljeća, te mnoge stare zagrebačke vile. Središnji dio ovog malog šetališta zauzima prekrasno izrađena fontana.

Maksimir

Maksimir je logičan odabir zbog velikog broja prekrasnih i skrovitih stazica koje vode kroz ovu impresivnu gradsku šumu. Park Maksimir uređen je u stilu engleskih romantičarskih šetališta, a osim skrovitosti i predivnih šumskih pejzaža na ovoj lokaciji možete posjećivati i mnoge spomenike i znamenitosti skrivene među drvećem, slijediti tok šumskih potočića te uživati u nezaboravnoj panorami s maksimirskog vidikovca. Posebno vam preporučamo obilazak 5. jezera.

FOTO: Vera Petera / Zakaj volim Zagreb
FOTO: Vera Petera / Zakaj volim Zagreb

Glavne staze kroz Maksimir noću su osvijetljene, samo pripazite da ne zalutate jer je park doista impresivne veličine.

Brana u Jazbini

Kamena brana u Jazbini iznad Gornjeg Bukovca jedna je od manje poznatijih lokacija na ovoj listi. Do nje se može doći automobilom i autobusom od tramvajskog okretišta u Dubravi.

Brana se uzdiže nad okolnim poljima i šumama te se s nje pruža lijepa panorama zelene okolice. Lokacija obično nije prometna, no treba upozoriti na nedostatak klupica. Zato, ako planirate posjetiti ovu posebnu lokaciju, predlažemo upriličenje piknika na dekici u travi.

 Jarunsko jezero

Ima nešto posebno privlačno i intimno u šetnjama uz jezero što u mnogim ljudima budi romantično raspoloženje. Ovo je poznato zagrebačko umjetno jezero na određenim dijelovima možda preprometno za provođenje intimnih trenutaka, no zbog svoje veličine i djelomične pošumljenosti obala, zasigurno ćete negdje pronaći svoju osamljenu klupu za ljubavna šaputanja.

jarun16_1047817340

Posebno iskustvo predstavlja i izlet oko Jarunskog jezera na biciklu. Preporučujemo i posjećivanje originalno uređenog i skulpturama urešenog Višeosjetilnog parka na jugozapadnom dijelu jezera.

Perivoj Srpanjskih žrtava

Ovo je jedinstveno zagrebačko šetalište s pomalo morbidnom pozadinom, ali nesumnjivo romantičnog ambijenta. Naime, perivoj u Jurjevskoj ulici prolazi pokraj stare crkvice okružene višestoljetnim i izblijedilim nadgrobnim spomenicima. Ukoliko ovakva vrsta nešto mračnije romantične atmosfere u vama ne izaziva nelagodu, u ovom ćete malom perivoju otkriti jedno od najljepših zagrebačkih šetališta.

Do Perivoja se može doći petnaestominutnom šetnjom uzbrdo uz Radićevu i Jurjevsku ulicu.

 Šetalište na Cmroku

FOTO: Instagram / greta.tischler
FOTO: Instagram / greta.tischler

Nešto više uz Jurjevsku ulicu, na mjestu gdje ona skreće prema Tuškancu, nalazi se park i šetalište Cmrok. Do njega je moguće doći i javnim prijevozom, a gore će vas dočekati prostrane livade i brdašca okruženi šumom. Cmrok je inače popularno zagrebačko sanjklalište i izletište.

Zelena magistrala

Za vlasnike automobila preporučamo laganu vožnju Zelenom magistralom iznad zagrebačkih Gajnica. Iako je ova lokacija nešto udaljenija od grada, s nje se pruža spektakularan pogled na zagrebačku okolicu.

Vila Rebar

Iako je sama vila Rebar u podnožju Sljemena u podosta zapuštenom stanju, može vam poslužiti kao odlična pozadinska scenografija za romantični piknik u prirodi. U blizini ostataka ovog kamenog zdanja nalazi se igralište okruženo šumom, a pogled s uzvisine na kojoj se vila nalazi pada na očaravajuću panoramu grada. Brdo pokraj same vile skriva i jednu tajnu – podzemne tunele koji se protežu nekoliko stotina metara. Ipak, ne bismo vam preporučili sam prolazak kroz tunele jer su obično puni otpada, a na zidovima se ponekad može vidjeti i pokojeg malog šišmiša.

Foto: www.flickr.com
Foto: www.flickr.com

Sama zelena okolica oko ove kultne lokacije sasvim je dovoljna za uzbudljivo proveden dan u prirodi. Do vile ćete se morati malo i pomučiti strmim usponom uz brdo, no do lokacije je moguće doći i automobilom.

Komentari