(FOTO) Predivna gesta zagrebačke adventske kućice: Pogledajte kako su oduševili beskućnike-volontere i pokazali veliko srce

FOTO: Ivan Klindić

Veliko srce zagrebačke adventske kućice

U utorak 5. prosinca u večernjim satima kućica Tri praščića ugostila je jedno veselo društvo i humanom gestom potvrdili da Zagreb ima veliko srce! Naime, 5. prosinca u svijetu se obilježava Međunarodni dan volontera i tom prilikom u goste su svratili volonteri Ulične svjetiljke iz Zagreba.

Kao i svake godine, i ove su organizirali akciju u kojoj su pomagali beskućnicima i prodavačima istoimenog časopisa prodavati novi broj.

Volonteri znaju da imamo dvije ruke kako bismo jednom pomagali sebi, a drugom mogli pomoći nekom drugome! Neizmjerno nam je drago što smo im na ovaj način dali podršku i pridružili se njihovom motu: “Veseljem protiv tuge i svjetlom protiv mraka“, kazali su iz kućice Tri praščića, no najviše su, naravno, bili oduševljeni sami volonteri.

Idem doma s volonterske akcije i sretna sam kaj je u tramvaju zagušljivo jer mi je toplo! Ove zimske volonterske akcije imaju posebnu draž jer koliko se smrzneš bez obzira na sve potkošulje i štrample na svijetu, bude ti tak toplo oko srca od veselja kad vidiš npr. 40 volontera koji su došli podržati 5 beskućnika-prodavača Ulične svjetiljke i budeš sretan jer su ti Tri praščića dala povjerenje i darovali čaj i kuhano vino volonterima i prodavačima, a ništa te nisu pitali ni gnjavili potvrdama i procedurom.

Jednostavno sam ih nazvala u trenutku kada sam bila skrooooz u banani i iskreno zamolila za čaj/kuhano vino tako da se volonteri malo ugriju nakon akcije i da to bude prilika za druženje volontera i prodavača Uličnih svjetiljki, uz malo brbljanja i toplu čašicu”, istaknula je Vlatka Bakran Burić iz Uličnih svjetiljki.

>>> (FOTO) Otkrili smo najbolju kućicu na ovogodišnjem Adventu: Ponuda će vas oduševiti

>>> Ponuda slastica na Adventu: Obišli smo kućice, otkrili gdje su najfinije delicije i kakve su cijene

A što su i tko Ulične svjetiljke?

Jeste li čuli za Ulične svjetiljke? Ukoliko niste, utoliko ćete sada saznati jer to je prvi hrvatski časopis o beskućništvu i srodnim društvenim temama.

Časopis je specifičan zbog tematike kojom se bavi jer govori o beskućnicima, siromašnima, ovisnicima, djeci bez roditelja, prognanicima i izbjeglicama odnosno ljudima s ruba društva, a kojima je ovaj časopis „ulaznica u bolji svijet“. Časopis izdaje Franjevački svjetovni red MB Trsat, a član je i Međunarodne mreže uličnih novina (INSP). Prodaje se na ulicama gradova iz ruku beskućnika po cijeni od 8 kuna. Pola iznosa pripada prodavaču, a ostatak pokriva trošak tiska novog broja časopisa i druge projekte za pomoć beskućnicima.

“Jeste li čuli za nas? Ukoliko niste, sada ćete saznati jer mi smo volonteri Uličnih svjetiljki u Zagrebu.

Mi smo Irena, Paula, Dejan, Bruno, Jasmina, Petra, Vlatka, a ima nas još i svi ćemo doći na volontersku akciju i pomagati beskućnicima-prodavačima Uličnih svjetiljki prodavati časopis! Akcija je trajala od 18 do 19 sati u utorak 5.12. kada slavimo i Međunarodni dan volontera. Podržite nas i skrenite pozornost na važnost volontiranja jer volonteri su pokretači pozitivnih promjena u društvu. Volonteri znaju da su voljeti i pomagati dva najljepša glagola.

Volonteri znaju ako želimo veselo društvo moramo i sami biti veseli. Volonteri znaju ako ne želimo biti u mraku, moram upaliti svjetlo. Zapravo, moramo biti svjetlo jer svjesni smo da svaka promjena ionako kreće od svakoga od nas! Podržite Ulične svjetiljke, podržite beskućnike koji dane provode na ulici i podržite volontere o kojima se ne govori puno jer se smatra kako imaju previše vremena pa ionako ne znaju što bi radili.

Volonteri nemaju previše vremena i svi oni imaju i svoje obitelji i probleme i poteškoće i jure i žure kako bi stigli napraviti što trebaju. Radi se o tome što voloneri ne vole kukati i ne znaju za lijenost pa im zato ništa nije teško, a najviše od svega vole pomoći čovjeku u nevolji.

Volonteri znaju da imamo dvije ruke kako bismo jednom pomagali sebi, a drugom mogli pomoći nekom drugome… Budimo promjena koju želimo vidjeti u svijetu!” poručuju volonteri Uličnih svjetiljki u Zagrebu


Komentari