(FOTO) ‘Gospodari’ starog Griča: Više od stoljeća obasjavaju gornjogradske ulice

Ivan Ramađa

Tu sam laterna plinska, već starinska. Poda mnom Matoš je stajao i nad tim gradom zdvajao i kleo…

Pisao je o njima Vjekoslav Majer, lirik zagrebačkih ulica, posvećene su im bile i izložbe, a Gornji grad obasjavaju više od stoljeća. Plinske lanterne već su prava turistička atrakcija, a Zagreb ih danas broji još 214 koje čine jedinstveni ovakav sustav u Europi.

Ivan Ramađa
Ivan Ramađa

Svaku večer, prije mraka, nažigači ručno pale ove svjetiljke, a paljenje traje i do 3 sata, budući da, osim Gornjeg grada, posla imaju i na Opatovini i Kaptolu. Prvih 364 svjetiljki upaljeno je 1863. godine, točno u 19 sati, a njihov broj se povećavao sve do Prvog svjetskog rata kada je plinsku rasvjetu počela zamijenjivati električna. Otvorenje plinske rasvjete, te 1863. godine, izazvalo je pravo oduševljene kod građana koji su se skupili na svečanom događaju paljenja prvih lanterni. Ta svečanost bila je osmišljena do zadnjeg detalja. Do zadnje sekunde treperile su dotadašnje petrolejske lampe, a točno u 19 sati, nažigači u svečanim odjelima, upalili su jednu po jednu lanternu, izazivajući ushit okupljenih. Zagreb je postao prava metropola, a lanterne su ambijentu dale poseban “štih”.

Ivan Ramađa
Ivan Ramađa

Isti taj štih osjećamo i danas, šetajući Gornji gradom u sumrak, kada se lanterne polako pale. Stidljivo obasjavajući gornjogradske ulice, lanterne su posljednji istinski gospodari staroga Griča.

>>>ULICE ČUVAJU TAJNE: Zagrepčani, kada ste zadnji put prošetali ovim biserom? (FOTO)

>>>BISER GORNJEG GRADA MAGNETSKI PRIVLAČI TURISTE: Najstarija zagrebačka ljekarna krije odličnu priču

 


Komentari