Bandić ukida socijalnu mjeru besplatnih godišnjih karata ZET-a za dio umirovljenika?

FOTO: Ivan Klindić

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić najdugovječniji je gradonačelnik u Hrvatskoj, a kroz 17 godina često se hvalio kako je Zagreb najsocijalniji grad pa su neko vrijeme besplatni prijevoz ZET-ovim autobusima i tramvajima imali umirovljenici, nezaposleni, đaci i darivatelji krvi, no to je već ranije ukinuto.

Sada kreću novi rezovi, točnije rezanje prava unatoč tome što je u proračunu planirano povećanje novca za plaće gradskih službenika.

Gradski zastupnik Renato Petek iz Naprijed Hrvatska objavio je na svom Facebook profilu što su mu odgovorili iz Ureda za financije kada je pitao zašto se novac za tu svrhu smanjuje za 45 milijuna kuna. Iz njegova je statusa vidljivo da će doći do značajnog smanjenja prava koje gradska uprava dosad nije spominjala.

Njegov status prenosimo u cijelosti:

“Bandić ukida socijalnu mjeru besplatnih godišnjih karata ZET-a za dio umirovljenika! U prijedlogu proračuna Grada Zagreba za 2018. godinu, a koji je prošao prvo čitanje, stoji da će sredstva po toj stavci biti smanjena za 45 milijuna kuna, umjesto prošlogodišnjih 82, na samo 37,5 milijuna kuna. Do sada je sukladno odluci o socijalnoj skrbi bilo utvrđeno da pravo na besplatnu godišnju kartu ZET-a imaju umirovljenici čiji su ukupni prihodi jednaki ili manji od 3.200,00 kn mjesečno.

Također, tu su mjeru koristile i osobe starije od 65 godina života koje nisu korisnici mirovine, a čiji su ukupni prihodi jednaki ili manji od 3.200,00 kn mjesečno, korisnici pomoći za uzdržavanje nesposobni za rad i privređivanje, kao i osobe kojima je priznato pravo na status roditelja njegovatelja ili status njegovatelja.

Na postavljeno pitanje zašto je iznos po toj stavci toliko smanjenje dobio sam pisani odgovor gradskog Ureda za financije u kojem stoji: …“S obzirom da su za realizaciju ove mjere potrebna značajna sredstva, pristupilo se reviziji prava i iznalaženju drugačijeg modela osiguranja besplatnog prijevoza s obzirom da je snižena i cijena pojedinačne karte javnog gradskog prijevoza.“

Drugim riječima, ova se socijalna mjera ukida, a predložit će se, neka nova, za koju će biti dovoljno više nego upola dosadašnjih sredstava. Prije nekoliko godina, išlo se s prijedlogom, od čega se ubrzo i odustalo, da se dohodovni cenzus snizi s 3.200,00 kn na 2.400,00. Ostaje vidjeti koliko će umirovljenika grada Zagreba od 1.1.2018. izgubiti pravo na besplatne godišnje karte ZET-a, koji bi uz Velesajam, trebao uskoro biti izdvojen iz Zagrebačkog holdinga. A do tada se tijekom Adventa vozite besplatno!” napisao je Petek na svom Facebook profilu.


Komentari