Bandić sazvao presicu zbog vjeroučitelja, a onda napadao kurikularnu reformu

FOTO: Ivan Klindić

Presica je tobože sazvana kako bi se razgovaralo o nedavnom sramotnom slučaju vjeroučitelja…

U prostorijama Stranke rada i solidarnosti Milana Bandića u četvrtak ujutro sazvana je press konferencija naslovljena “Vjeroučitelj Bagarić ukrao je Božić, ministrica Divjak školske praznike”. Na konferenciji su govorili zagrebački gradonačelnik, njegova zamjenica Jelena Pavičić Vukičević i zastupnica u gradskog Skupštini Gordana Rusak.

Presica je tobože sazvana kako bi se razgovaralo o nedavnom sramotnom slučaju vjeroučitelja koji je u osnovnoj školi na Knežiji učenicima pod satom, umjesto da predaje o Kristovom nauku ljubavi, održao učenicima politički govor u kojemu je veličao srpskog ratnog zločinca te pozivao na nasilje i ubojstva hrvatskih političara.

Pravi razlog sazivanja konferencije bio je predstavljanje novog loga Bandićeve stranke te osuda medijskog izvještavanja o vjeroučiteljevom ispadu, otvoreni napad na kurikularnu reformu te inicijativu ministrice Divjak da se učenicima osnovnih škola ‘pojača’ nastava informatike. Ovakve presice na temu aktualne problematike, održavat će se svakih desetak dana, najavili su.

“Je li nastava računalnog programiranja prikladna za djecu od 11 godina?” postavila je retoričko pitanje Bandićeva zamjenica Jelena Pavičić Vukičević te dodala kako djeca nisu i ne smiju biti sredstvo skupljanja političkih bodova.

Milan Bandić izvijestio nas je da je danas ‘malo u bedu jer ne voli govoriti ispod (novog) loga stranke’ te da mu je draži direktan susret s građanima na ulicama Zagreba. Ne voli ni nastupati u ime jedne stranke jer bi više volio hrvatsko jedinstvo, dodao je.

“Naša stranka osvojila je dosta na izborima, ušli smo u Sabor, a od Zagreba smo napravili svjetsku metropolu pa ćemo sada češće nastupati na ovaj način, svakih 10 dana”, najavio je Bandić.

“Najstrože osuđujemo ponašanje vjeroučitelja Bagarića. Problem je riješen brzom reakcijom sudstva i katehetskog ureda, no iza zavjese se kriju druge aktivnosti interesnih skupina”, mističan je bio zagrebački gradonačelnik.

“Vjeroučitelj Bagarić ne predstavlja čitavu Crkvu i sve vjernike u našoj zemlji. Situacija se nepotrebno politizira, a pri tome se zaboravlja da su u cijelom slučaju najvažnija djeca”, rekao je Bandić te nastavio:

“Dira se u svjetonazor i vjeroispovijest iz čega je vidljivo da netko upravlja medijima i od kurikularne reforme pravi revolucionarnu parolu”, otkrio je pravi razlog presice prvi čovjek Zagreba.

“Netko tko predstavlja neke interesne skupine monopolizira obrazovni sustav. Ne smijemo zaboraviti da se nabavka računalne opreme obavlja bez natječaja, a radi se o poslu vrijednom 10 milijuna eura”, opleo je po Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

“Znanost i obrazovanje najveći je problem Hrvatske i kada je to u pitanju, imamo razloga za paniku”, ustvrdio je.

“Svakom vjerniku, agnostiku i ateistu u Hrvatskoj trebalo bi biti jasno da postupak pojedinca ne bi smio biti poistovjećen s čitavom Crkvom. Sve se to radi zbog zatiranja nacionalnog identiteta hrvatskog čovjeka”, rekao je Bandić sličnu rečenicu kao i nadbiskup Bozanić prije mjesec dana. Riječ je potom, u ime znanosti preuzela profesorica Gordana Rusak koja problematičnim smatra izbor nastavnika informatike u školama.

“Poziv još nije objavljen. Informatiku ne može predavati bilo tko sa završenim tečajem. Informatika traži izvrsno poznavanje matematike. Svaka reforma pada na ljudima. Ako nema ljudi koji bi ju kvalitetno provodili, nema ni reforme. Bojim se da bi se mogla dogoditi situacija u kojoj će učenici od 11, 12 godina biti pametniji od svojih profesora informatike”, izrazila je svoju kritiku profesorica Rusak.

“Kurikularna reforma mora se prestati mistificirati. Odlaze li mladi iz hrvatske zbog učitelja? Hoće li hrvatski učitelj nakon reforme biti adekvatno plaćen? Učionice opremljene?”, postavila je još nekoliko retoričkih pitanja Bandićeva zamjenica Jelena Pavičić Vukičević.

“Hrvatski učitelj nije mađioničar i nema čarobni štapić kojim može popraviti sve što u Hrvatskoj ne valja. U obrazovanje treba ulagati. Kurikulum je dokument, nastava nešto sasvim drugo. Ovaj negativan slučaj s nastave, može pokrenuti pozitivne promjene”, slikovito je zaključila Jelena Pavičić Vukičević, no riječ je potom još jednom uzeo gradonačelnik te umjesto da demistificira kurikularnu reformu kako je predložila Pavićić, dodatno je mistificirao čitavu stvar još jednim uvođenjem Nepoznatog Nekog tko vlada hrvatskim medijima

“Jedina zdrava institucija u Hrvatskoj je obitelj. Nije problem Bagarić, on je jedan najobičniji pikzibner, problem je od toga raditi misu pa sad imamo situaciju udri po vjeroučiteljima, udri po vjeronauku. Na sve revolucionarne parole reagirat ćemo ovakvim presicama. Netko vlada medijima u Hrvatskoj”, zaključio je, no tko je taj skriveni vladar medija, nije pojasnio.


Komentari