Zakaj volimo Zagreb? Popisali smo sjećanja na prve poljupce, vruće piroške i sladolede od tri kune…

FOTO: Zakaj volim Zagreb/ Ivica Jakovljević

Hrvatska metropola ponosno je središte svih građana i diči se mnogim ljepotama.

Najveći grad po broju stanovnika pun je ljepota i vrednota, od kulture, arhitekture do ljudi i navika. Svaki kvart, ulica i klupica kriju neku svoju priču. Nostalgičan i istovremeno užurban grad kojeg toliko volimo.

Izdvojili smo top 4 razloga zbog kojih vam je Zagreb omiljen grad.

Povijest i arhitektura

Legenda kaže nastao je iz brežuljka dva – Gradeca i Kaptola, a oni čine jezgru današnjeg Zagreba te njegovo povijesno središte. Još od davne 1557. godine spominje se ime Zagreb. Samo pedeset godina nakon toga utemeljeno je i Zagrebačko Sveučilište. Arhitekturi i vizuri našeg grada dive se i domaći i strani gosti. Mnogi od vas kao najprepoznatljivije simbole grada istaknuli su: katedralu, Kamenita vrata, HNK, crkva Sv. Marka, Fontane kod NSK, Zrinjevac, Manduševac, Željeznički kolodvor, Zoo vrt, Maksimirski stadion i trgove….

Mjesta ukradenih poljubaca

Nostalgično ste se prisjetili mjesta “ukradenih prvih poljubaca”:

Zrinjevac zatrpan snijegom, držanje za ruke na Štrosu, šetnja Maksimirom, poljubac ukraden jednoj Sanji pored boćališta u Sloboštini, nezaboravan ljetni dan s prvom simpatijom na Bundeku, poljubac u obraz ispod sata na Trgu, jedan nikada zaboravljeni poljubac ispred Prve gimnazije te romantične šetnje oko Medvedgrada (jer frajer nije računao na to da je oko ponoći isti i zatvoren).

Nezaboravni trenuci djetinjstva

Sladoled iz kvartovske slastičarnice, koji bi mi mama kupila svake subote.

Najbolji burek, na terasi tržnice Dolac. Tata me vodio svako malo tamo, u tišini bi jeli najbolji burek i hranili golubove dok bi oni željno čekali da im bacimo komadić… Penjanje na šljive u dječjim vrtićima, prejedanje tim istim zelenim šljivama i onda višedneveni bolovi u želudcu… najljepše doba ikad.

Vraćanje doma “kad se upale svijetla”… Vruće piroške i čokolade tri za 10 kuna s tržnice u Utrinama…

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]Igranje graničara, gumi- gumija, skrivača ili bilo koje igre do iznemoglosti… Ledeni štapić od 50 lipa iz malog dućana, pa predoziravanje istim i gledanje kome je od društva”pofarbao” jezik. Parkići, klackalice, penjalice i ključ koji sam imala oko vrata da ne zvonim jer tata dolazi s posla, pa baš “kunja” kad se ja vratim kući.[/box]

Ljudi

Nije potrebno dodatno isticati kako se na mnogim lokacijama naše metropole mogu vidjeti atraktivne djevojke i dečki. Uvijek sređeni na špici ili pomalo opušteniji po kvartovima. Prodavačice, vojnici, policajci i “gospođe” iz ljekarne su izabrali ste kao najatraktivnije, dok su mnogi naglasili kako nerijetko u tramvaju ili busu primjete atraktivne mladiće i djevojke.

Ima Zagreb i svoje ulične izvođače, posebne “tete” koje svi znaju i te neke svoje ljude koji iskaču iz mase. Da, zato ga volite.

Zakaj volite Zagreb? Pišite nam u komentarima ili inbox. :)


Komentari