Siječanjske cijene: Evo u kojim su zagrebačkim kvartovima stanovi najjeftiniji, a gdje najskuplji

Podaci oglasnika Crozilla.com pokazali su kako siječanjske cijene stanova u Zagrebu bilježe godišnji porast vrijednosti, dok cijene kuća istovremeno bilježe pad.

Prosječna oglašavana cijena stana u Zagrebu je tijekom siječnja iznosila 1765 eura po kvadratnome metru što je oko 7 posto više no u istom mjesecu lani, te 8,8 posto više nego 2016. godine. Za “kvadrat” kuće, s uključenom cijenom okućnice, u Zagrebu se tijekom siječnja u prosjeku tražilo 1209 eura što je čak 556 eura manje nego za kvadratni metar stana.

Prema podacima oglasnika Crozilla.com prosječne oglašavane cijene zagrebačkih kuća tijekom siječnja su na godišnjoj razini zabilježile pad vrijednosti u visini od čak 3,3 posto, dok su u odnosu na isti mjesec 2016. godine bile za 5,5 posto niže.

Unatoč višim cijenama, stanovi na zagrebačkom području pronalaze svoje kupce mnogo lakše nego kuće. Najviše cijene na oglasniku Crozilla.com moguće je pronaći u središtu, a najniže na rubnim dijelovima grada.

Prosječna oglašavana cijena kvadrata stana u visini od gotovo 2100 eura učinila je Centar najskupljim dijelom Zagreba. Navedeni je iznos, prema podacima oglasnika Crozilla.com, u prosjeku bio 7,4 posto viši nego lani, te 8,7 posto viši no u siječnju 2016. godine.

Najveći godišnji porast zabilježen je na zapadnom dijelu grada gdje su cijene stanova porasle za 7,7 posto, te su ujedno bile i 8,3 posto više nego u prvom mjesecu 2016. godine, a za jedan se četvorni metar u prosjeku tražio 1581 euro.

U usporedbi s prvim mjesecom 2016. godine najmanji porast cijena stanova iznosi 1,6 posto, a zabilježen je na istočnom dijelu Zagreba gdje je prosječna oglašavana cijena iznosila 1610 eura po kvadratnome metru, što je, pak, 6,6 posto više nego lani u istom mjesecu.

Južno od rijeke Save siječanjske cijene stanova bile su niže no lanjske. Naime, u Novom Zagrebu je, prema podacima oglasnika Crozilla.com, na godišnjoj razini zabilježen pad cijena. Prosječna tražena cijena kvadrata stana u tom je dijelu Zagreba tijekom siječnja iznosila 1382 eura što je 0,9 posto manje nego u istom mjesecu lani, no u usporedbi s prvim mjesecom 2016. godine upravo taj dio grada bilježi najveći porast cijena koji iznosi 8,8 posto.

Stanovi u Centru su najskuplji i najatraktivniji

Centar Zagreba je, prema podacima oglasnika Crozilla.com, tijekom siječnja bio najatraktivniji dio grada za kupnju stana, nakon njega je velika potražnja vladala i za stanovima na području Trešnjevke, Maksimira, Dubrave i Jaruna.


Komentari