‘Bila jednom Manda bajna, grabila je iz bunara’: Legenda o Manduševcu i nastanku imena Zagreb

FOTO: Sanjin Strukic/PIXSELL

“Ko legenda priča stara
bila jednom Manda bajna
grabila je iz bunara
a voda je bila sjajna

Manduševac dugo se skrival’
o Mandi se zna tek nekaj
Bumo našli nove Mande
al’ vode ni kak negdar

Zagrabi, Mando, zagrabi Zagrabi bilo čime za bregom, rođen je ovaj grad i Zagreb je dobio ime

Nek’ iz zdenca sad poteče
nova ljubav prema gradu
politički bumo rekli
novi odnos prema radu

Manduševac dugo se skrival
o Mandi se zna tek nekaj
Bumo našli nove Mande
al’ vode ni kak negdar”

Stihovi su to pjesme “Zagrabi Mando” legendarnog kompozitora i pjevača Jimmyja Stanića kojom govori o legendi o Manduševcu i nastanku imena Zagreb.

U davna vremena, kaže legenda, na mjestu gdje počiva Zagreb bila je pustinja kojom je vladala strašna suša. Kada je ban s vojskom prolazio tim krajevima, ljudi su klonuli od žeđi. Na jednom mjestu usred pustinje ban se zaustavi, zabode mač u suhu ispucalu zemlju iz koje odmah pokulja vrelo bistre vode. Zatim ban usklikne žednim vojnicima: ”Zagrabite!”
Istovremeno ban ugleda djevojku, koja je stajala pored izvora i reče čuvenu rečenicu. Prema predaji, djevojka pruži žednom banu vode, a Zagreb i Manduševac dobiše imena.

Manduševac je uistinu bio duša grada pa je legenda oživljavala u mnogim presudnim godinama zagrebačkog zdenca – poput 1852., kada je potok zatrpan (izvor je, naime, bio pri kraju Bakačeve), a cijevi zamijenile klokot vode. Zdenac je dobio novo lice: okružili su ga željeznom ogradom, a u sredinu postavili kandelabar s pet svjetiljaka. Ali, već 1878. ispijena je i posljednja čaša manduševačke vode – izvor je potekao prema kanalizaciji. Zatrpavanjem zdenca 1895. odigrao se posljednji čin manduševačke tragedije. Ostala je Manda i ” Zagrabi, Mandušo…”

Godine 1898. Trg bana Jelačića rekonstruiran je i popločan, te je pritom Manduševac zatrpan. S vremenom se zaboravilo na njegov položaj. Zbog toga je nastalo veliko iznenađenje kad je prilikom rekonstrukcije tadašnjeg Trga Republike (današnjeg Trga bana Jelačića) 1986. Manduševac ponovo pronađen. Manduševac nije bio u prvotnom planu uređenja trga, ali je na molbu javnosti nakon otkrića Manduševca plan promijenjen i od 1986. Manduševac ponovo postoji.


Komentari