Samo je to falilo: HRT pokreće Peti program

Photo: Jurica Galoic/PIXSELL

Hrvatska radiotelevizija (HRT) u ponedjeljak 1. siječnja pokreće Peti program Hrvatske televizije (HTV 5) namijenjen Hrvatima izvan RH te međunarodnoj javnosti.

Pristup satelitskomu signalu bit će moguć u Europi, Sjevernoj Americi, Australiji i na Novome Zelandu, a emitirat će specijalizirane sadržaje namijenjene hrvatskim iseljenicima i međunarodnoj javnosti, odabir sadržaja četiriju HRT-ovih nacionalnih televizijskih programa te izbor iz arhivskoga materijala Hrvatske radiotelevizije.

“Među sadržajima namijenjenima Hrvatima izvan RH i međunarodnoj javnosti bit će televizijske vijesti na engleskome, njemačkome i španjolskome jeziku te dokumentarne serije ‘Otkrivamo Hrvatsku’ i ‘Hrvatska, moj izbor’ u kojima je portretirana sudbina iseljenih Hrvata, povratnika i stranaca u Republici Hrvatskoj.

Na rasporedu će biti i dokumentarni sadržaji koji prate povijesne veze između Republike Hrvatske i svijeta i bilježe vrijednost hrvatske kulturne baštine te specijalizirana emisija za hrvatske manjine i iseljeništvo, odnosno hrvatski narod u Bosni i Hercegovini.

Namjera je uredništva Petoga programa Hrvatske televizije u što skorije vrijeme spomenute sadržaje ponuditi i na engleskome, njemačkome i španjolskome jeziku kako bi se Republiku Hrvatsku u svjetskim razmjerima učinilo bliskom ne samo mlađim naraštajima hrvatskih iseljenika, nego i strancima. Osmosatni program, koji će sadržavati približno devedeset minuta specijaliziranih sadržaja na dan, emitirat će se još dvaput dnevno kako bi se pokrile sve vremenske zone i područja sa znatnim brojem hrvatskih iseljenika.

Podrobnije podatke o programskome rasporedu Petoga programa Hrvatske televizije (HRT – HTV 5) od ponedjeljka 1. siječnja bit će moguće pronaći na mrežnim stranicama Hrvatske radiotelevizije hrt.hr, na podstranicama raspored.hrt.hr te na teletekstu”, priopćila je Hrvatska radiotelevizija.


Komentari