Zagrepčanin razotkrio lanac prevaranata: Izostala reakcija policije?

FOTO: Ivan Klindić

Igor Črnil (27) iz Zagreba, inače sportaš – biciklist, razotkrio je lanac prevaranata i sve prijavio policiji koja, kako kaže, nije pokazala pretjeranu zainteresiranost za cijeli slučaj.

Naime, netko je napravio lažnu stranicu Airbnb-a kako bi uvjerio potencijalne najmoprimce da se radi o autentičnom stanu.

Igor je za Slobodnu Dalmaciju ispričao kako se cijela situacija razvijala.

“Sve je počelo 11. veljače 2018. godine kada sam naletio na vrlo zanimljiv i atraktivan oglas za najam stana u samom centru Zagrebu (Zrinjevac – Trg Josipa Jurja Strossmayera 8) na jednom popularnom internet oglasniku. Cijena 400 EUR mjesečno, sve režije uključene u cijenu. Malo predobro zvuči da bi bilo istinito, ali kažem sam sebi, tko zna, idem provjeriti i pošaljem upit na mail koji je stajao na kraju oglasnika. I tako se mi dopisujemo par dana, imao sam nekoliko pitanja u vezi stana, parkinga i tako neke sitnice oko procesa najma s obzirom na to da oni nisu u Zagrebu nego vani. Zanimalo me i dali su režije zaista uključene u cijenu najma i želio sam vidjeti još slika”.

Črnil je dodao da se navodno radi se o bračnom paru koji je živio u Zagrebu, ali su se zbog ženinog posla morali odseliti na minimalno 3 godine pa bi stan željeli iznajmiti nekom pouzdanom na duži rok.

“I krenuli smo u realizaciju. Prije svega, potrebno je uplatiti 1.200 EUR (jedna mjesečna najamnina 400 EUR i polog od dvije mjesečne najamnine 800 EUR), nakon toga će me kontaktirati Airbnb-ov ‘agent’ (Airbnb nema ‘agenata’ koliko ja znam) koji će mi pokazati stan i imam rok od 2 dana da odlučim želim li ga iznajmiti ili ne, a ako mi se ne svidi Airbnb mi momentalno vraća sav novac. Zanimalo me trebam li biti prijavljen na Airbnb, kako ću im plaćati najam, dali preko računa ili u gotovini? Kaže Stella da ne, da uplata ide preko banke, i novci ne idu njoj nego Airbnb-u. Postalo mi je sve sumnjivo. Malo prosurfam po forumima i nađem nekoliko priča, sve slične kao moja. Cijena 400 EUR, režije uključene, plaćanje unaprijed preko Airbnb-a… Tek mi se sada malo lampica upalila i rekao sam sebi, Igore dragi, opet si skoro platio svoju naivnost”, piše Slobodna Dalmacija.

Oglas je bio aktivan samo jedan dan i u tom roku pogledan je 2.247 puta. Tko zna tko je sve nasjeo na ovo, zaključuje Igor, te upozorava sve ljude da dobro provjere kome novac daju.

Sve je prijavio pravom Airbnb-u i u MUP poslao prijavu iz kojeg su mu odgovorili:

“Poštovani, molimo Vas da prijavu podnesete u policijskoj postaji nadležnoj prema mjestu prebivališta ili Vama najbližoj policijskoj postaji”.

Igor je ogorčen što MUP djeluje tako nezainteresirano i pita se zašto plaća policija i ne bi li institucije pravne države trebale raditi svoj posao.

Očekivao je barem poziv nekog inspektora zainteresiranog za slučaj.


Komentari