(FOTO) U Zagrebu se skriva 10 planeta: Znate li gdje se svi nalaze?

FOTO: Daniel Kasap/PIXSELL

Od Prizemljenog sunca do nesuđenog planeta.

Već je opće poznato da se u Zagrebu skriva pravi mali svemir. Do nedavno veliki broj Zagrepčana nije bio svjestan da se diljem Zagreba nalaze planeti s razmjerno stvarnim udaljenostima od već poznatog Prizemljenog sunca u Bogovićevoj ulici. Ipak, zahvaljujući internetu i znatiželjnim građanima, lokacije svih planeta su otkrivene te su njihovo adrese dostupne na svakom koraku.

Središnja skulptura Prizemljeno sunce djelo je akademika Ivana Kožarića postavljeno 1971. godine na Kazališni trg ispred Hrvatskog narodnog kazališta. Skulptura je više puta oštećena i premještana. Njena je replika 1994. godine trajno postavljena u Bogovićevoj ulici. Godine 2012. skluptura je otišla na restauraciju i danas ponosno stoji u Bogovićevoj ulici, ponekad okružena barskim stolcima.

Inspiriran djelom Ivana Kozarića, 2004. godine Davor Preis izradio je ostalih (tada) devet planeta sunčeva sustava, postavljenih diljem Zagreba. Ova umjetnička instalacija nosi naziv ‘Devet pogleda’ te je prava inspiracija za sve ljubitelje avantura i otkrivanja svakog kutka našega grada. Skulpture su postavljene od Trga bana Josipa Jelačića pa sve do Podsuseda i Kozari boka.

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]Svaku skulpturu čini kugla od nehrđajućeg čelik na metalnoj pločici s podacima o nazivu, promjeru i prosječnoj udaljenosti planeta od Sunca. Preis je uvažio promjer skulpture Prizemljeno sunce te prilagodio promjere skulptura ‘prizemljenih’ planeta promjeru Sunca. Udaljenosti ‘prizemljenih’ planeta razmjerne su stvarnim udaljenostima planeta od Sunca.[/box]

SUNCE

Sunce predstavlja kugla promjera 2m. Kugla je od bronce s pozlaćenim listićima. Oko nje se okupljaju brojni građani na jutarnjoj špici. Za turiste ona je pravi fotomodel. Nalazi se u Bogovićevoj ulici te predstavlja srce Zagreba.

FOTO: Nina Djurdjevic/PIXSELL
FOTO: Nina Djurdjevic/PIXSELL

MERKUR

Kao u pravom pravcatom Svemiru, prvi do Sunca je Merkur. Udaljen je od Prizemljenog sunca 75 m, a njegova adresa je Margaretska ulica 3. Merkur je kugla od nehrđajučeg čelika promjera 7mm.

VENERA

Njezina točna adresa je Trg Bana Josipa Jelačića 3. Venera je udaljena od Prizemljenog sunca 140,1 m. a ukoliko niste sigurni gdje se točno nalazi, krenite na prema Dolcu. Nalazi se na prvom stupu kod one zgrade gdje se skrivamo kada padne kiša.

 

ZEMLJA

Naš se planet nalazi u Varšavskoj ulici  broj 9. Od Prizemljenog sunca udaljena je 193,7 m a nalazi se na stupu stambene zgrade u prizemlju Volksbank banka. Kada idete na piće u kino Europa i morate svratiti do bankomata, podignite pogled i vidjet ćete Zemlju (ne doslovno).

MARS

U Tkalčićevoj ulici 21, ukupno 295,2 m od Prizemljenog sunca, nalazi se Mars. Nalazi se na pročelju stambene zgrade, ored ulaza u galeriju ‘Krvavi most’.

JUPITER

Jupiter je planet s najvećim promjerom i najvećom masom u Sunčevu sustavu, jednom obiđe Sunce za 11,862 godina. Vama neće trebati toliko godina do ovog Jupitera, ali gotovo ćete se tako osjećati u potrazi za njim. Od Prizemljenog sunca udaljen je 1176 m a nalazi se na adresi Voćarska ulica 71. Nalazi se na betonskoj ogradi, odmah na autobusnoj stanici linije 204.

SATURN

Saturn možete pronaći u Račićevoj ulici 1. Udaljen je 1851,2 m od Prizemljenog sunca i pravi je mali ukraz na stupu betonske ograde. Nalazi se u blizini kružnog toka na Bukovčevom trgu. U blizni su klupice na kojima se možete odmoriti za vaše iduće odredište.

URAN

Čak 3718,2 m udaljen od Prizemljenog sunca, nalazi se Uran. Njegova je adresa Siget 9, a u potrazi za njim, iz obližnjih garaža slušat ćete probe zagrebačkih bendova.

NEPTUN

Ukoliko želite vidjeti Neptun, zaputite se do Vjesnika te uskočite na bus 107. Na adresi Kozari 17, skoro 6 km od Prizemljenog sunca nalazi se Neptun. Do njega je dalek put, ali ako ste već uspjeli uloviti gotovo sve planete, bilo bi šteta da propustite i ovaj.

PLUTON

Iako Plutno službeno više nije planet, mi to odbijamo priznati te smo ga ostavili u našoj ‘svemirskoj’ turi. Na Aleji Bologne, na nosivom stupu podvožnjaka nalazio se pluton. Ovaj najudaljeniji ‘planet’ sunčeva sustava nalazi se 7658,6 m od Prizemljenog sunca. Pluton je nažalost netko otrgnuo sa instalacije, te ga više nema. Do njega možete doći autobusom linijom 120 ili 121 do autobusne postaje Medpotoki ili Dubravica u Aleji Bologne. Nastavite Alejom do podvožnjaka i naći ćete ga na prvom nosećem stupu.


Komentari