Recept za najbolju sarmu ovu zimu!

Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata.

Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri.

“Svake godine, u ovo doba, svi me pitaju moj recept za sarmu i naravno, dajem im najbolji recept ikad, a to je recept moje mame koju je njoj dala njezina… Tko god je proba, kaže da bolju nije jeo. Pa evo, da ponovim i ove godine za sve moje prijateljice i one koje će je raditi.
Za sarmu je jako važno i neophodno da se kuha na jako laganoj vatri dugo, barem 2-3 sata. Ako ne volite zapršku, ne morate je dodati. Sarma je jedno od rijetkih jela gdje, baš kao i moja mama, stavim zapršku (samo žličicu), inače je izbjegavam. Osobno je radim samo od junetine, ali uvijek sa pancetom. Meso obavezno dva puta meljem, a luk jako sitno nasjeckam. Rižu operem i proberem te dobro ocijedim. Listove zelja obavezno operem prije”, kaže Suzy Josipović Redžepagić.

RECEPT

Za 10 – ak osoba (po osobi 2 sarme)

Vrijeme pripreme: oko 1 sat

Vrijeme kuhanja: oko 2 – 3 sata

80 dag svinjetine + 20 dag junetine ili 1kg junetine (po mogućnosti 2 puta mljevena)
20 dag špeka ili dimljene pancete (sitno na kockice narezano) – može, a i ne mora
1 glavica kiselog zelja (1,5 – 2 kg)
½ kg rezanog zelja
5 – 6 šnita špeka
1 – 2 suhe dimljene kobasice
10 dag riže
2 jaja
1 luk (sitno nasjeckan)
2 – 3 češnja češnjaka (sitno nasjeckan)
slatka crvena mljevena paprika
peršin (sitno nasjeckan) – može i ne mora
2 žlice brašna ili škrobnog brašna
muškatni oraščić
sol
papar
ulje

Priprema: 

Od glavice zelja izdvojite listove, izrežite gornji dio korijena i operite listove.
Na malo ulja podinstajte sitno nasjeckan luk i češnjak, ohladite pa dodajte u smjesu mljevenog mesa i špeka. Dodajte još jaja, opranu i ocijeđenu rižu, peršin, papar, sol, malo muškatnog oraščića i crvenu papriku. Smjesu dobro izmiješajte i pustite da malo odstoji.
Smjesu (2 – 3 žličice) zamatajte u listove zelja i pravite sarmice tako da prvo motate sredinu pa zatim uvrćete krajeve prema unutra.
Slažite u lonac s malo ulja (tek toliko da pokrije dno) izrezano zelje, sarmice i na šnite izrezani špek/pancetu.
Kuhajte oko sat i pol, dva na laganoj vatri.
Onda napravite blagu zapršku od 2 žlice ulja i 2 žlice brašna. Kad zaprška zažuti, dodajte slatku crvenu mljevenu papriku, zalijte hladnom vodom i prelite po sarmi. Dodajte na 4 komada narezanu kobasicu i kuhajte još pola sata, sat. Sarmu nikada ne miješajte, samo lagano protresite lonac.
Servirajte uz kuhani ili pire krumpir.

Izvor: Wall.hr.


Komentari