Pijete kavu ujutro na prazan želudac? Evo što se točno dogodi kad to učinite

pixabay.com

Povećava razinu kiseline u želucu što dovodi do ozbiljnih problema.

Nema sumnje da je kava vrlo korisna za tijelo, ali ne treba ju piti ujutro na prazan želudac. Naime, konzumiranje šalice crne kave na prazan želudac, dovodi do otpuštanja solne kiseline unutar probavnog trakta. Ako već patite od gastritisa, onda ste sigurno doživjeli ovo.

Kada se nešto teško pojede to može dovesti do problema s probavom, jer to će dovesti do teške probave proteina. Kada se proteini ne razgrađuju u potpunosti, to dovodi do drugih problema kao što su upale crijeva, nadutost, iritacije, pa čak i raka debelog crijeva.

Iz tih razloga, stručnjaci upozoravaju kako se kava ne bi smjela konzumirati u jutarnjim satima, tj odmah kada se probudite. Razlog tome je da kava veoma brzo povećava razinu kortizola te tijelu treba dugo da se vrati u normalno stanje. Ovaj hormon kontrolira naš biološki sat i sposobnost da ostanemo budni.

Štoviše, potrošnja kave natašte povećat će razinu kiseline u želucu, što može dovesti do nadutosti i povraćanje. Stoga biste trebali popiti kavu sat vremena nakon buđenja. To znači da morate pojesti nešto prije, pa makar to bio samo komad kruha.

Ako ste tip osobe koji ne može započeti dan bez šalice kave, onda postoji još jedan trik možete koristiti za smanjenje štetnih učinaka: dodajte malo mlijeka ili maslaca u kavu.


Komentari