LJEVICA SE UJEDINILA: Pet stranaka i platformi zajedničkim snagama u borbi za zagrebačke lokalne izbore

PRESS

Na današnjoj konferenciji za medije zajednički izlazak na lokalne izbore u Gradu Zagrebu na svim razinama najavili su Zagreb je NAŠ!, Nova ljevica, OraH, Radnička fronta i Za grad.

Na konferenciji za medije govorili su Tomislav Tomašević (Zagreb je naš!), Rada Borić (Nova ljevica), Darko Stošić (ORaH), Mate Kapović (Radnička fronta) i Ivan Zelenić (Za grad).

Tomislav Tomašević, otvarajući konferenciju za medije pred spomenikom Većeslava Holjevca, kojeg je ocijenio kao zadnjeg gradonačelnika koji je napravio stvarni iskorak u razvoju grada, istaknuo je da će svi okupljeni akteri zajedno izaći na lokalne izbore te da će on, s kandidatkinjama za zamjenice gradonačelnika Zagreba, Danijelom Dolenec i Uršom Nedom Raukar, biti zajednički kandidat za gradonačelnika Grada Zagreba ispred koalicije.

Zagreb je NAŠ
Zagreb je NAŠ

“U ovoj koaliciji nalaze se sve progresivne stranke koje se nisu kompromitirale u suradnji s Bandićem ili strankama koje su ga ovih 16 godina održavale na vlasti, a to su i SDP, HDZ, HNS i HSLS”, naglasio je Tomašević te dodao: “SDP ne zna i ne može odgovoriti izazovima suvremene ljevice. Vrijeme je konačno za drugačiju politiku koja kreće odozdo. Vrijeme je za drugačiju ljevicu koja se temelji na načelima društvene jednakosti, pune demokracije, rodne ravnopravnosti i ekološke održivosti te imamo znanje i borbenost za javni interes da to ostvarimo.”

Nova ljevica za rodnu ravnopravnost

Rada Borić iz Nove ljevice poručila je kako koalicija želi otvoreni grad za sve građane, za sve etničke manjine, seksualne manjine, osobe s invaliditetom. “Važna nam je rodna ravnopravnost i o tome ćemo voditi računa kada budemo slagali naše liste, i to ne samo na način da poštujemo zakonski minimum od 40 % kvote žena. Žena u Zagrebu ima 50%, one jednako kao i muškarci dopinose i doprinosit će boljitku ovoga grada”, naglasila je Borić te zaključila: “Grad treba cijeniti ono što je ugrađeno u njegove temelje, u temelje rada naših roditelja. Često nas optužuju za ideologiju, nama je važno da ovaj grad koji je nastao na temeljima antifašizma i dalje njeguje antifašizam.”

 

Iz Oraha se zalažu za pitanja otpada

Darko Stošić ispred Oraha je izjavio kako je zadovoljan što se nalazi u ovako dobrom društvu te istaknuo kako će se zalagati za rješavanje pitanja otpada i zatvaranja Jakuševca, unapređenje vodne infrastrukture iz koje sada iscuri oko 50 % vode, a bavit će se i pitanjem GUP-a: “Želimo da grad Zagreb konačno dobije GUP koji je moderan i normalan, koji predstavlja zeleni grad nove generacije gdje ćemo znati koliko zelenih površina, koliko javnih površina i koliku izgrađenost možemo imati.”

_MG_8847

Radnička fronta protivi se političkom elitizmu

Mate Kapović iz Radničke fronte naglasio je da želi Zagreb u kojem svi odlučuju: “Mi smatramo da političari ne mogu raditi što god hoće dok su na vlasti nego da se o takvim stvarima, na razini grada i kvarta, mora konzultirati s ljudima koji tamo žive i zajedno odlučivati nakon javne rasprave. Već sada u zakonu postoje određeni instituti, zborovi građana, lokalni referendumi, pomoću kojih se to može provoditi, međutim političke elite koje su trenutno na vlasti i u gradu i u državi nemaju u tome interesa.” Rekao je da je još jedna od stvari za koje se zalažu participativni proračun, odnosno da Zagrepčani i Zagrepčanke mogu o 15% proračuna sami odlučivati o temama kao što su parkovi, bolnice, promet itd., za što već postoji praksa širom svijeta.”

_MG_8857

 

Stranka Za grad o prometnim problemima

Ivan Zelenić iz stranke “Za grad” osvrnuo se na stanje javnog prometa u Gradu Zagrebu i rekao kako je aktualna vlast u potpunosti zaustavila rast prometne infrastrukture i javnog prijevoza u Zagrebu. “Prije 16 godina svjedočili smo zadnjem proširenju tramvajske mreže i otada slušamo samo prazna obećanja. Želim ovdje najaviti da će ova koalicija proširiti tramvajsku mrežu u Zagrebu i dovesti tramvajsku prugu u kvartove koji je željno iščekuju desetljećima. Popravit ćemo i unaprijediti biciklističku infrastrukturu kako bi potaknuli što veći broj Zagrepčana na korištenje bicikla u svojem kretanju gradom i smanjili prometne gužve.” Naglasio je da je jedan od velikih problema grada Zagreba i mjesna samouprava koju treba vratiti građanima: “Povećat ćemo ovlasti vijećima mjesnih odmora i gradskih četvrti i omogućiti im da budu glas svojih susjeda te dati i mogućnosti i povećane proračune da mijenjaju svoje zajednice.”

_MG_8787

Na kraju konferencije Tomislav Tomašević poručio je: “Zagreb je NAŠ! jer pripada svim stanovnicima ovoga grada a ne političkim i ekonomskim moćnicima. Zajedno ćemo se pobrinuti da Zagreb bude otvoreniji, zeleniji i pravedniji grad”.


Komentari