Rujanfest: Još jedna parada kiča i cajki?

FOTO: Rujanfest/ Instagram

Sada je već jasno da organizatori podilaze samo jednoj vrsti publike.

Rujanfest nekada je okupljao Zagrepčane na Bundeku, a u svojim počecima još se tamo i moglo naći ponešto za svakog. Prije nekoliko godina ova manifestacija preselila se kod shopping cityja West Gate, a Novi Zagreb pokušao je konkurirati Bundekfestom, ali podbacili su.

Ipak, čini se, Rujanfest još uvijek živi, ali sada je već pomalo svima jasno da tamo ide određena vrsta publike i da se samo njima i podilazi. Ako vas zanima bilo što drugo osim Severine, Lidije Bačić i ostalih izvođača lakih nota s primjesama istočnjačkog melosa, znate da na Rujanfestu nema ništa za vas. Naravno, osim ako vam cilj nije oduzeti se u alkoholu, pa vam je sasvim svejedno tko će izaći na pozornicu.

Ni ova godina nije drugačija, naime, upravo te dvije estradne dive, Severina i Lidija glavne su zvijezde, a uz njih će nastupati i Jole, Željko Joksimović, Maja Šuput, Halid Bešlić, Miroslav Škoro, Miroslav Ilić i Haris Džinović. Naravno, Bešlića nikako ne možemo svrstati u isto društvo s, recimo, Majom Šuput i inima, a neki stariji složit će se da tu ne spadaju ni Ilić i Džinović. Ipak, jedno je jasno, publika je ciljana, a svi ostali morat će naći neki drugu feštu za sebe.

O ukusima se ne raspravlja, ali…

Što bi se u narodu reklo, “svatko se za sebe kupa”, i svatko će zaista za sebe odlučiti što će slušati i na čije će koncerte ići, zato se ukusi i razlikuju. Ipak, ne možemo se ne zapitati zašto nema baš nijednog glazbenika koji bi privukao i nešto drugačiju vrstu publike. Vjerujemo da ipak ne slušaju svi u Hrvatskoj jednu vrstu glazbe, a gotovo smo sigurni da velika većina Hrvata voli fešte, ali ne znamo zašto jedan od najpoznatijih festivala Zagreba i okolice ne zastupa i druge ukuse. Podsjećamo, prošle godine trebao je nastupati Aca Lukas..

Jedno od najvećih cajkaških imena ipak nije stiglo do Rujanfesta, Zaprešićanci su pokrenuli peticiju protiv njegovog nastupa, nazivan je četnikom, a Rujanfest je prozvan festivalom cajki. Ove godine tu reputaciju su valjda željeli ublažiti pa su angažirali samo naše wannabe cajke, ili kako ih se kod nas naziva, pop pjevače, uz pokojeg gosta iz regije.

Stvar je jasna, ako volite ovu vrstu glazbe Rujanfest je pravo mjesto za vas i želimo vam dobru zabavu. Ako ste pak na onoj drugoj strani koja nije fan takvih ritmova, žao nam, ili ćete se morati izuti iz cipelica od alkohola pa da niste ni svjesni što svira, ili ćete morati naći neku drugu feštu za sebe i ekipu.

U svakom slučaju, ako društvo ide pa idete i vi, a nisu vam drage naše kraljice estrade i bol ćete utapati u pivama i žesticama, ne sjedajte za volan. Nama ipak ostaje nadati se da će sljedeće godine popis izvođača ipak biti nešto “šareniji” i raznolikiji.

*Stavovi izneseni u autorskim kolumnama i komentarima ne odražavaju stavove redakcije portala Zagreb.info, već su to osobni stavovi autora pojedine kolumne i komentara


Komentari