JEFTINIJE NA VOZAČKI: Zbog ‘Hitroreza’ se ukida sadašnja minimalna cijena

Photo: Petar Glebov/PIXSELL

Zbog velike konkurencije mogli smo plaćati manje.

Nove Vladine reforme donose i ukidanje miminalne cijene autoškola koja trenutno iznosi 5695 kuna. Predviđa se da bi to, zbog velike konkurencije, moglo dovesti do pojeftinjenja. Na to se sigurno neće žaliti oni koji tek planiraju sjesti za volan, a vlasnici autoškola uvjereni su da će cijene pasti.

Naime, osim porezne reforme pred Vladom je još jedan veliki projekt, Hitrorez, odnosno deregulacija, debirokratizacija i racionalizacija zakona i propisa. U skladu s time j ei ukidanje minimalne cijene autoškola. što bi moglo dovesti do jeftinijeg polaganju kojem se svi vesele. Ipak iz autoškola tvrde da bi pad cijene mogao ugroziti njihovo poslovanje, ali i sigurnost na cestama.

Upravo vlasnici autoškola imali su najviše kritika na najnoviji prijedlog MUP-a koji mijenja Zakon o sigurnosti prometa na cestama.

“Intencija je da se liberalizira otvaranje autoškola i da se liberaliziraju cijene zbog poštivanja pravila o tržišnom natjecanju”, rekao je Robert Čop, iz Ravnateljstva policije za RTL.

Minimalne cijene trenutno određuje država i one ne smiju biti ispod 5695 kuna. Cijene na internetskim stranicama autoškola pokazuju da su one najjeftinije u Osjeku gdje vozački u prosjeku stoji 5700 kuna. U Rijeci je to skuplje za 35 kuna, a u Zagrebu autoškola stoji 5750 kuna dok je u Splitu to još 200 kuna više.

Tamo gjde ima manje konkurencije cijene su više, tako je prosječna cijena u Rovinju čak 6185 kuna! Kada se uz to pribroje i ostali troškovi u iznosu oko 1400 kuna, autoškola u prosjeku Hrvate košta 7300 kuna.

Zbog novog zakona bi se reguliranje cijena do sredine godine prepustilo tržištu zbog usklađivanja s direktivama Europske unije.

“Mi smo to imali prije 10-ak godina, onda su se pokušavali privući kandidati da se upišu sa manjim cijenama, a onda se na drugi način pokušavalo to…sivom ekonomijom i tako nadoknadti taj ajmo reć manjak novaca”, prisjetio se Dejan Drašković, vlasnik autoškole.

Argumenti za i protiv

Iz dalmatinskih autoškola tvrde da je dosadašnja cijena minimalna i da može samo rasti, a ako će padati to će biti udar na zaposlenike, ali i na kvalitetu obuke samih kandidata.

Od Kristijana Tičaka, glavnog urednika Auto, motor i sporta stiže protuargument.

“Kao i u liberalizaciji obveznog osiguranja koja je polučila znatno sniženje cijena, čekujem da će tako biti i s autoškolama. Oni koji će se moći prilagoditi izmjeni će preživjet, oni koji neće će jednostavno tu djelatnost ugasit!”, objasnio je Tičak.

Novi zakon trebao bi omogućavati i lakše otvaranja autoškola, kojih sada ima 350, a uvođenjem istog bi i kažnjavanje onih koji ne rade po propisima bilo lakše. Rasprava o nacrtu zakona tek slijedi, a sam zakon očekuje se u svibnju.


Komentari