HNS Grada Zagreba: Kakve veze ima predstavnik vjerske zajednice s upisom prvašića u školu?

FOTO: Zagreb.hr

Nakon što se u javnosti pojavio poziv ravnatelja OŠ Jordanovac, u kojem poziva roditelje prvašića na sastanak na kojemu će prisustvovati i župnik, oglasio se i HNS Grada Zagreba s priopćenjem, koje prenosimo u cjelosti:

“Ponukani pozivom iz zagrebačke osnovne škole Jordanovac roditeljima za dolazak na sastanak u povodu skorašnjeg upisa njihove djece u prvi razred osnovne škole, u kojem stoji da će na tom incijalnom sastanku nazočan biti i župnik, zagrebački HNS postavlja pitanje – kakve veze ima predstavnik bilo koje vjerske zajednice s procedurom upisa prvašića u školu?

Ravnatelj OŠ Jordanovac ovakvim svojim neodgovornim postupkom izazvao je potpuno nepotrebne prijepore i rasprave, te očekujemo od njega, kao javnog djelatnika, da bude svjestan odgovornosti da škola i nadalje mora biti mjesto na kojem će se odgajati i obrazovati našu djecu na stručan i znanstveno utemeljen način, uvažavajući različitosti i posebnosti svakog djeteta.

Osnovne škole su javne ustanove, financirane od strane svojih osnivača, u ovom slučaju Grada Zagreba (dakle i poreznih obveznika, stanovnika Grada Zagreba), one moraju imati povjerenje u ljude i timove s kojima rade u sustavu odgoja i obrazovanja, a koji posjeduju sva potrebna stručna i metodološka znanja da, između ostaloga, bez ikakvih problema izvrše sve potrebne predradnje za upis novih prvašića. Uvjereni smo da im nije potrebna pomoć koja nije zasnovana na stručnim i znanstvenim spoznajama.

Uostalom, kako škola može unaprijed znati koje su uopće vjeroispovijesti roditelji budućih prvašića, pa da samo lokalni župnik dolazi, a ne i predstavnici drugih vjerskih zajednica, ako je nazočnost crkvenog predstavnika tako bitna?

Očekujemo da će i Ministarstvo znanosti i obrazovanja u okviru svojih zakonskih ovlaštenja upozoriti ravnatelja na neprihvatljivost ovakvog postupka, a nadamo se da će i Gradski ured za obrazovanje raditi svoj posao koji mu je u direktnoj nadležnosti.”

HNS Grada Zagreba


Komentari