(FOTO) Zagrepčanin osvojio zlato pod srpskom zastavom: Hrvatska ga suspendirala, a razlog je bizaran

Zlatnu medalju je umjesto u Hrvatsku odnio u Srbiju.

Mlade nade hrvatskog kickboxinga nižu uspjehe u inozemstvu i pravi su ponos koji piše sportsku povijest Hrvatske. No, dok uživaju u svojim uspjesima, s druge strane ostale hrvatske prvake koči nešto zbilja neuobičajeno i gotovo pa nevjerojatno.

Jedan takav slučaj je 15-godišnji kickboksač Erik Buza iz Zagreba koji je niže velike uspjehe u kickboxingu, no svoju je zlatnu medalju s Europskog prvenstva za kadete i juniore u Skoplju umjesto u Hrvatsku donio – Srbiji – a sve zbog nemogućnosti nastupanja u Hrvatskoj i za Hrvatsku, stoga se morao boriti pod tuđom državom.

buza 2

Erik je još prije nekoliko mjeseci nastupao za Lijepu našu, no njega i njegovog brata Patrika suspendirao je ovdašnji kickboksački savez, a sve zbog, tvrdi majka, neslaganja s kickboxing klubom Armus.

“Trener im je obećao ako osvoje državno u full contactu, vodi ih na svjetsko prvenstvo na koje, naravno, nisu otišli iako su ga osvojili u Osijeku, 12. ožujka 2016. godine. Trenirali su tri godine u KBK Armus u Zagrebu, a za one koji ne znaju jedan od trenera je u svibnju propucan sa šest metaka ispred svog noćnoga kluba Element u Španskom. Kad smo čuli da će se na Armus baciti bomba, izvukli smo djecu van iz tog kluba jer mi je život djece mio. Zato su suspendirani na godinu dana, a potom još na dvije“, kazala nam je majka.

Iz tog su razloga njih dvojica izgubila pravo nastupa na velikim natjecanjima.

“Okrenula sam cijelu Hrvatsku, pravobraniteljicu za djecu sve moguće institucije da se djeci pomogne, vodili borbu skoro 2 godine, a za to vrijeme uredno djecu vodili van Hrvatske na natjecanja po Bosni, Srbiji, Crnoj Gori gdje su se u Hrvatsku vraćali sa svakog natjecatelja sa zlatom i peharima, a za to vrijeme HKBS šalje susjednim zemljama obavijest o suspenzijama koje uopće nisu smjele biti, ne za uzornu djecu, uzorne, vrhunske sportaše. Pa da vas pitam na kraju koji bi roditelj držao djecu u klubu gdje se svako malo događa neka neugodnost, gdje ti je djeci život ugrožen jer nikad ne znaš kad će tko baciti neku bombu'” pita se ogorčena majka.

kickboxing klubđ

Erik Buza kickboxing trenira od svoje 5. godine, sa svojim bratom Patrikom. Obojica su, kao i majka, rođeni u Hrvatskoj i bili su višestruki državni prvaci, no nikada nisu pozvani u reprezentaciju. 

“Zato što je Armus izgubio dva najveća talenta koja je imao i koja će ikada imati iz zlobe se moja djeca nisu smjela natjecati u Hrvatskoj gdje god ih ja prijavila. Jer traju suspenzije koje je HKBS podržao, a ja sigurno neću dopustiti da mi djeca trunu doma, već i dalje vrijedno treniraju u Zagrebu s trenerom Marko Bračićem, kojem se ovim putem zahvaljujem jer je pridonio osvajanju europskog zlata, svojim radom s dečkima”, istaknula je naša sugovornica.

Na njezine se molbe, kaže, Hrvatski kickboxing savez oglušavao godinu i pol, stoga su potražili drugo rješenje da bi djecu održali u ovom sportu jer je, ističe majka, drugima očito bio cilj da izgube volju.

“Idemo tamo gdje smo dobrodošli”, ustvrdila je majka dvojice prvaka.

Sportska inspekcija pronašla je nepravilnosti i ustvrdili su da dječaci nikad nisu smjeli biti suspendirani i neki dan je dobila ispisnice, a dotad, ističe, nitko nije ništa napravio da se djecu ne sputava.

sportska inspekcija

“Pa da vas pitam na kraju koji bi roditelj držao djecu u klubu gdje se svako malo događa sranje, gdje ti je djeci život ugrožen jer nikad ne znaš kad će tko baciti neku bombu? A mi se upravo vraćamo u Lijepu našu, i znam da ćemo imati odbor za doček i čestitke sa svih strana”, smatra naša sugovornica.

Majka nam je pritom istaknula da su o Eriku pisali i srpski portali, koji su iznijeli krive informacije zbog čega je ispalo da su se Erik i Patrik odselili u Niš jer su pod tim klubom nastupali u Srbiji.

“Srbi su pametan narod koji zna prepoznati kvalitetne sportaše, te je mom sinu ministar sporta i mladih Vanja Udovičić potpisao preporuku za dobivanje državljanstva na temelju njegova uspjeha da mu se omogući daljnji nastup na europskim i svjetskim prvenstvima. A zamislite, isti taj ministar je bivši vaterpolist i porijeklom iz Hrvatske”, zaključila je naša sugovornica.

Umjesto da Hrvatska čuva i cijeni sportaše koji pišu povijest, oni sada moraju nastupati pod tuđom državom.

buza 1

KBK Armus oporgava majčine tvrdnje

No, postoji i druga strana priče koja je, čini se, puno kompliciranija nego što se čini.

Predsjednik kickboksačkog kluba Armus, Ivica Ivić, tvrdi kako je sigurnost u njegovu klubu garantirana svoj djeci i otkriva koja je pozadina tako dugačke suspenzije braći Buza.

“Erik i Patrik Buza upisani su u službeni registar evidencije članova kickboksing kluba Armus dana 10. rujna 2013. godine i kao vrsni i talentirani dječaci uvršteni su u natjecateljski program. Ubrzo kreću na natjecanja, turnire niže razine, kako bih stekli natjecateljsko iskustvo i s time krenuli na važna natjecanja kao što su hrvatska prvenstva i međunarodne turnire koji se boduju za ‘rating’ listu Hrvatskog kickboksing saveza kao i svjetske kickboksing organizacije WAKO.

Uvrštenjem na listu ulazili su u konkurenciju za sastav Hrvatske kickboksing reprezentacije u svojoj dobnoj skupini. Svojim radom i zalaganjem te radom trenera po posebnom programu u koji ulaze isključivo odabrani članovi koji su zaista napredni i potencijalni kandidati za vrhunski napredak pa tako i postizanje zapaženih rezultata u sportu kickboksingu. Erik i Patrik s klubom nastupaju na turnirima te pokazuju talent i postižu odlične rezultate na natjecanjma te se upućuju kako navodimo sukladno programu i na Hrvatska kickboksing državna prvenstva u kickboksing disciplinama ‘lightcontactu’ te ‘kicklightu’ u dobnim skupinama stariji kadeta”, opisao je Ivić za Dnevno put braće Buza u njegovu klubu.

“Uz veliki trud i odricanje trenera djeca vrlo brzo napreduju te dolaze u fazu kada su u svojim kategorijama nadmašili svoju konkurenciju i postaju državni kickboksing prvaci u dobnoj skupini stariji kadeta. Putuje se na sve turnire u Hrvatskoj što isključivo klub financira od prijevoza startnina za natjecanja i opreme”, nastavlja.

Kazao je da se njihova majka naljutila zato što je htjela da se oni bore u ringu, što bi za njihove godine i razvoj bilo – pogubno.

Više pročitajte na portalu Dnevno.


Komentari