(FOTO) Velikani rock glazbe u Zagrebu: Popijte pivo u društvu Dvornika, Hendrixa, Bowieja…

FOTO: Ivan Klindić

Posvećeno rock’n’rollu, rock velikanima, rock glazbi i rock kulturi.

U rujnu 2013. godine otvoren je Subkulturni Centar Zagreb u Hatzovoj ulici na broju 16. Sastoji se od The Beertije i Kluba, najpoznatijih underground klubova na zagrebačkoj sceni.

No, osim dva popularna kluba, SKC je poznat i poseban po još nečem – po projektu Tematskog parka rock’n’rolla, s kojim su, u suradnji s Tvornicom kulture, započeli prije 4 godine u dvorištu SKC-a. Riječ je o prvom hrvatskom parku posvećenom rock velikanima i rock kulturi. O Tematskom parku pisalo se i u svjetskim i regionalnim medijima, a dosad je privukao i značajan broj turista.

No, najveći obožavatelji ipak su Zagrepčani, i starije i mlađe generacije, posebice oni koje je rock’n’roll na neki način i odgojio. I mi smo se prisjetili dana kada bismo bježi od kuće u tajnosti samo da odemo na neki koncert za koji smo dugo štedjeli, kada smo odrastali u potrganim starkama i teškim martama, a svijetom ponosno hodali s majicom najdražeg benda. Voljeli smo rock’n’roll, znali smo ga živjeti i on, nažalost nikada neće biti isti bez ovih rock velikana. Stoga je ovaj projekt nešto predivno jer oživljava sjećanje na ljude koji su hodali veliki ispod zvijezda i ostavili velik trag.

U parku se mogu razgledati skulpture Joea Strummera, Nicka Cavea, Jimija Hendrixa, Johna Lennona, Amy Winehouse, Jacka Whitea, grupe The Ramones te instalacije Bands Of The Decade i Queens of R’N’R.

Novce za ovaj projekt dobili su od Ministarstva kulture i od sponzora. Voditelj tematskog parka, Dražen Goreta, kazao je za Muzika.hr da osim pojedinačnih skulptura u njujorškom Hyde Parku i u Las Vegasu, nigdje nema grupno postavljenih skulptura na otvorenom koje odaju počast rock’n’rollu.

FOTO: Ivan Klindić
FOTO: Ivan Klindić

Prva instalacija bila je 3D slika Queens of rock’n’roll (Patti Smith, Debbie Harry i Skin) autorice Nikoline Ivezić. Podnu instalaciju pod nazivom Bands Of The Decade radio Nedjeljko Mikac, koja predstavlja bendove po njegovom ukusu zadnjih desetljeća, Arctic Monkeys, The Black Keys, Queens Of The Stone Age, The White Stripes…

FOTO: Ivan Klindić
FOTO: Ivan Klindić

Svoj je kip prilikom otvaranja Centra dobio legendarni bio je engleski pjevač, glumac, ritam gitarist i suosnivač punk rock sastava The Clash – Joe Strummer.

FOTO: Ivan Klindić
FOTO: Ivan Klindić

Svoje mjesto pod suncem našao je i John Lennon, član legendarnih Beatlesa. Njegovu bistu izradio Boris Leiner, kipar i bubnjar Azre, Haustora i Vještica.

Lennon je ubijen pred svojim domom u New Yorku, a njegova je smrt toliko pogodila njegove obožavatelje da su neki počinili samoubojstvo.

Lennona je ubio poremećeni obožavatelj, 25-godišnji Mark David Chapman, koji je navodno bio nezadovoljan autogramom kojim mu je Lennon potpisao svoju najnoviju ploču.

FOTO: Ivan Klindić
FOTO: Ivan Klindić

Neizostavni Jimi Hendrix, osim što je godinama krasio željeznički most preko Save, naposljetku nazvanom – Hendrixov most, također je ostavio veliki trag u glazbenom svijetu kao jedan od najboljih gitarista i glazbenika u povijesti, koji je na svom Fenderu Stratocasteru osvajao glazbenu scenu.

Za gitaru se zanima još od malih nogu i prve je akorde naučio prije nego što je krenuo u osnovnu školu.

“Povezanost Hendixa i Zagreba ne treba posebno objašnjavati. Dovoljno je prisjetiti se legendarnoga grafita njegovog imena na željezničkom mostu preko Save i postaje potpuno jasno zbog čega je ovaj glazbeni velikan zaslužio spomenik u našem gradu.” – The Beertija.

FOTO: Ivan Klindić
FOTO: Ivan Klindić

Svoju skulpturu dobio je i Iggy Pop, “kum punka” i ikona žestokog rock’n’rolla, a izradio ju je akademski kipar Alen Novoselec.

FOTO: Ivan Klindić
FOTO: Ivan Klindić

Spomenik je dobio i legendarni Nick Cave, jedan je od najcjenjenijih glazbenika današnjice. Postavljanjem skulptura Nicka Cavea i Iggyja Popa, zaokružena je prva fatza stalne postavke Tematskog parka rock ‘n’ rola u Zagrebu

FOTO: Ivan Klindić
FOTO: Ivan Klindić

Amy Winehouse bila je legendarna, ekscentrična i jedinstvena britanska pjevačica, najpoznatija po svojim jakim i fascinantnim vokalima i eklektičnom misku glazbenih žanrova koji su uključivali R&B, soul i jazz. Izdvajala se i svojim neuobičajenim stilom, dugim i gustim “klupkom kose” i jakom make-upu.

Preminula je 2011. godine zbog trovanja alkoholom.

FOTO: Ivan Klindić
FOTO: Ivan Klindić

U 2016. godini, koji mnogi nazivaju “ukletom”, izgubili smo velik broj najlegendarnijih glazbenika koji su obilježili naš život i ostavili neizbrisiv trag.

Prošle godine svijet je izgubio legendarnog Davida Bowieja, pjevača uz kojeg su odrasle i mlađe i starije generacije. Bio je jedinstven i ekscentričan, posebice 70-ih kada je eksperimentirao sa i bio poznat po svom alter egu Ziggy Stardust.

Umro je nakon 18-mjesečne borbe s rakom. Svijet je tugovao za njim i tuguje još danas, no Bowiejeva ostavština zauvijek će nas podsjećati na sve što nam je pružio i njegove ćemo hitove s radošću slušati na radiju. On nije bio naš heroj na jedan dan već zauvijek.

Bistu je izradio Alen Novoselec.

FOTO: Ivan Klindić
FOTO: Ivan Klindić

Prošle smo godine izgubili i Lemmyja, osnivača i frontmena heavy metal benda Motörhead,. Lemmy je živio pravim rock’n’roll stilom života pa ga mnogi nazivaju i “bogom rock’n’rolla”. Umro je u 70. godini nakon što mu je nedugo prije smrti dijagnosticiran agresivni oblik raka.

Autor skulpture je zagrebački akademski kipar Ivan Duraković.

FOTO: Ivan Klindić
FOTO: Ivan Klindić

Posljednji postavljeni spomenik bio je onaj ekscentričnom “kralju funka”, Dini Dvorniku, koji je ostavio neizbrisiv trag u hrvatskoj glazbi.

Autor biste je akademski kipar Tomislav Hršak. Spomenik je izliven u poliesteru i obojen u crveno, onako kako je Dvornik izgledao u spotu za pjesmu Hipnotiziran.

Naš Dino pridružio se tako skulpturama Johna Lennona, Nick Cavea, Amy Winehouse, Jimmyja Hendrixa, Iggyja Popa, Davida Bowieja i drugih svjetskih superzvijezda.

Ulaz je slobodan, stoga posjetite Tematski park rock’n’rolla i provedite dan u društvu rock velikana uz koje ste odrasli!


Komentari