Filmski oskarovac snima dokumentarac o Zagrebu

Jiří Menzel je ne samo prvo ime češke kinematografije nego i svjetski poznati režiser 

Češki filmski i kazališni redatelj, oskarovac Jiří Menzel, na proljeće dolazi u Zagreb snimati o njemu polusatni dokumentarni film, u kojem bi u ulozi pripovjedača govorio o glavnim zagrebačkim znamenitostima i o svojim osobnim vezama i uspomenama na Zagreb.

Suradnju na tome projektu su u četvrtak na sastanku sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem i direktoricom Turističke zajednice grada Zagreba Martinom Bienenfeld dogovorili saborski zastupnik za češku i slovačku nacionalnu manjinu i član Hrvatsko-češkog društva Vladimir Bilek, prevoditeljica i dugogodišnja suradnica Jirija Menzela Dagmar Ruljančić i predsjednik Hrvatsko-češkog društva Marijan Lipovac.

Ideja Hrvatsko-češkog društva

Nakon sastanka u Gradskoj upravi Lipovac je novinarima rekao da su s gradonačelnikom Bandićem razgovarali o ideji Hrvatsko-češkog društva da iduće godine češki režiser i oskarovac Jiří Menzel snimi dokumentarni film o Zagrebu, koji bi bio oblik promocije grada Zagreba ne samo u Češkoj, nego i u cijelom svijetu jer je Jiří Menzel ne samo prvo ime češke kinematografije nego i svjetski poznati režiser.

Lipovac je rekao kako Jiří Menzel inače rijetko snima dokumentarce i dosad ih je snimio samo dva: “Vaše more, naše more” o hrvatskom turizmu i “Moj Dubrovnik”. Znači, rekao je Lipovac, ovaj dokumentarni film o glavnom gradu Hrvatske pod radnim naslovom “Moj Zagreb”, bio bi treći dokumentarac Jiříja Menzela.

‘Dijelom je i on Zagrepčanin’

Lipovac je izrazio zadovoljstvo što je zagrebački gradonačelnik dao potporu tom projektu. Po planovima, Jiříj Menzel bi na proljeće dva tjedna trebao biti u Zagrebu.

Dijelom je on i Zagrepčanin. Čak dvije godine svog života je, kad bi se zbrojilo, proveo u Zagrebu jer je režirao osam kazališnih predstava u zagrebačkim kazalištima,” rekao je Lipovac i dodao kako Menzel kaže da mu je Hrvatska najdraža zemlja nakon Češke.

U Hrvatsku dolazi 780.000 čeških turista, a samo malo njih u njezin glavni grad, rekao je. Jedan od ciljeva tog dokumentarnog filma, dodao je, bio bi da ih bude više, ali i drugih, jer bi taj film bio za svjetsko tržište budući da ga radi oskarovac, svjetski poznati režiser.

“Česi iduće godine slave 100 godina osnutka Čehoslovačke, a to onda znači da je to 100 godina kako Hrvati i Česi ne žive u istoj državi”, napomenuo je Lipovac.

Dokumentarac o Zagrebu

Direktorica Turističke zajednice grada Zagreba Martina Bienenfeld izrazila je zadovoljstvo što je na sastanku dogovorena suradnja Grada Zagreba i Turističke zajednice grada Zagreba na projektu Jiříja Menzela, koji je odlučio iduće godine snimiti svoj dokumentarni film o Zagrebu.

Istaknula je da su na žalost češki turisti u Zagrebu tek na 30. mjestu po dolascima i po noćenjima.

“Njih je za prvih devet mjeseci ove godine bilo osam i pol tisuća u dolascima i oko 14.000 u noćenjima, a naravno, da se s ovim potezom očekuje da će njihov broj biti puno veći u budućem vremenu”, istaknula je.


Komentari