Stojak upozorava: ‘Ovo je prava istina o financijskoj situaciji u Gradu Zagrebu!’

FOTO: Dražen Komar

Već neko vrijeme u gradskim kuloarima se šuška o financijskom kolapsu Grada Zagreba. Najnovije gradonačelnikove mjere štednje, rezanje plaća gradskim zaposlenicima te pokušaj štednje na božićnicama zaposlenika Holdinga, samo su potkrijepila ove glasine.

Da predizborni populistički potezi Milana Bandića drastično opterećuju gradski proračun, nije neka tajna, no brzopleta obećanja još uvijek su zaštitni gradonačelnikov znak koji, već po navici, koristi u svakoj, po njega nezgodnoj situaciji.

Tako je u intervjuu za Globus opet posegnuo za dobro uvježbanom mantrom o velikim projektima i radovima koji su u planu za Grad Zagreb.

Na ovo je, na svojoj Facebook stranici, upozorio i gradski zastupnik HNS – a, Tomislav Stojak, priloživši pritom i službeni dopis, upućen svim gradskim proračunskim korisnicima, o mjerama štednje.

“Prije nego krenu svi dugo i pompozno najavljivani zagrebački “nju dilovi” (uređenje fasada, blok Gredelj, gradska knjižnica, nova zgrada opere, kongresni centar, tramvaj do aerodroma, stadion …) ipak je potrebno prvo malo “prišparati” novčeka u gradskoj kasici-prasici i to na plaćama, prijevozu, službenim putovanjima …

Unatoč tomu što nam gradonačelnik i gradska uprava stalno govore kako je stanje s gradskim financijama odlično, ovaj službeni dopis upućen prije par dana svim gradskim proračunskim korisnicima, govori o nekoj drugoj istini”, upozorava Stojak.

“I ovaj najnoviji dopis gradonačelnika još je jedan u nizu dokaza da se proračun ne ostvaruje onako kako je gradska uprava to zamislila, da su rashodi preveliki i da se ne pokreće gospodarska aktivnost koja bi pridonijela boljem ostvarenju prihoda. Kada posežete za mjerama smanjenja plaća, rezanja troškova prijevoza, službenih putovanja, edukacija i slično, onda je odgovor veli jednostavan: krivo ste planirali proračun, a istovremeno su vam na naplatu došle sve silne godine neracionalnog trošenja, potpisivanja raznih sporazuma i dijeljenja novaca bez ikakvih kriterija”, prokomentirao je HNS – ov gradski zastupnik za Zagreb.info

Kada ovome dodamo još i financijsko stanje Zagrebačkog holdinga koje je vrlo zabrinjavajuće u prihodovnom pogledu, onda se svi moramo zapitati gdje to vodi i da li će Zagreb uopće moći ispunjavati svoje financijske obveze, zaključuje Stojak.

 


Komentari