Stanka Kovačić in der Mühlen: Njezina su djela neboderi iz “8. kata”

Marko Lukunic/PIXSELL

Na današnji dan, 18. veljače 1933. godine rođena je Stanka Kovačić in der Mühlen, hrvatska arhitektica i slikarica.

Projektantica je preko 80 zgrada u Hrvatskoj. Njezine najpoznatije zagrebačke gradevine su tri nebodera na Srednjacima i zgrada na Martinovki.

Osim arhitekturom, Kovačić bavila se dizajnom interijera te slikarstvom, a sebe smatrala naivnom slikaricom.

Povodom izložbe slika u Galeriji Mirka Viriusa u Zagrebu u srpnju 2009. godine Vicko Krampus, voditelj Katedre za jezik i kulturu Veleucilišta Vern o slikarstvu Stanke Kovačić napisao je:

“Stanka je oslobodila svoja promišljanja serijom slika. Jednostavnim slikarskim govorom koji se svodi na osnovne elemente – boju, plohu i liniju, ilustrirala nam je motive koji su je okupirali. Motivi koje prikazuje nisu priviđenja, oni su stvarni, viđeni negdje na ulicama Zagreba, nisu fetišizam, ne nose nužno poruku ni kritiku, bitan je način na koji su naslikani. Ne govorite pred Stankom o kreacijama, inspiraciji, umjetničkom nagonu iako oni ovdje postoje. Ne tražite ovdje poruke egzistencijalistickog karaktera – radi se o nježnoj ironiji kojom se Stanka, arhitektica u mirovini, simbolima „veseli“ životu u Zagrebu, a bilježi ih na odbačenim podlogama.“

Njezin sin Tomo je poznati svjetski DJ i producent, vlasnik međunarodne tvrtke za autorska prava IDM Music te nekadašnji vlasnik Kulušića i prvog CD dućana u Zagrebu.

Izvor: Zagrebački kutak


Komentari