Sve tajne skrivene ispod tržnice Dolac: Katakombe, temelji drevnog samostana, groblje i kosti….

FOTO: Zagreb.info

Njihove kosti leže ispod Dolca.

Prva zagrebačka tržnica nalazila se na samom trgu bana Jelačića, nekadašnjoj Harmici. S vremenom je nastala potreba da se tržnica ukloni s glavnog zagrebačkog trga, kako bi se dobio čist i reprezentativan javni prostor.

Za mjesto nove tržnice odabran je Dolac, u to vrijeme svojevrsna sirotinjska četvrt prepuna malih kućeraka gusto naslaganih između Kaptola i crkve sv. Marije . Sve te kućice su porušene da bi se dobio otvoreni prostor za novu tržnicu.

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]Navodno je lokaciju Dolac odabrao arhitekt Viktor Kovačić. Odluka je bila dosta kontroverzna, upravo stoga što se moralo obaviti veliko rušenje i raščišćavanje prostora naseljenog još od srednjeg vijeka. No, zagovornici modernizacije imali su argument da je tim rušenjem kvaliteta tog prostora povećana.[/box]

Do crkve sv. Marije nalazio se samostan rimokatoličkog crkvenog reda- cistercita, čiji su temelji uočeni pri raskopavanju lokacije za novu tržnicu. Pri kopanju terena za tržnicu otkrivene su i kosti s groblja koje se nekada nalazilo uz crkvu sv. Marije za koje se vjeruje da pripada cistercitima.

Izvor: Portal HKV
Izvor: Portal HKV

Naime, njihovo groblje nalazilo se tik uz crkvu svete Marije. Nakon požara 1639. kada je izgorio stari cistercitski samostan, to groblje je premješteno s južne na sjevernu stranu crkve (današnja ribarnica).

Foto: Željko Tvrdić
Foto: Željko Tvrdić

Groblje sa sjeverne strane crkve je zatvoreno između 1754. i 1779., zbog blizine novih kuća, no ispod njega je izgrađena velika grobnica. Kroz ulaz u tu novu vanjsku crkvenu grobnicu se ulazilo i u šest grobnica pod samom crkvom. Zadnji ukop u grobnice bio je 1817. godine.

Također, postoji pretpostavka da se ispod tržnice Dolac nalaze katakombe koje su bile povezane tunelom do franjevačke crkve na Opatovini i zagrebačke katedrale. Naravno, ovi navodi nikad nisu potvrđeni.

[box type=”info” align=”” class=”” width=””]Cisterciti su rimokatolički crkveni red, a osnovali su ga sv. Robert, sv. Alberic i sv. Stjepan Harding u Citeauxu. Najznačajniji doprinos za širenje Reda u Europi dao je sveti Bernard iz Clairvauxa u 12. stoljeću. U Hrvatsku su došli 1208. godine na poziv hrvatsko-ugarskog kralja Andrije II., te u Topuskom osnovali cistercitsku opatiju. U 13. stoljeću još su osnovane opatije u Kutjevu i u Zagrebu na Dolcu.[/box]


Komentari