Sjećanja iz Sesveta: ‘Tamo gdje je promet manje gust, gdje livade bujaju cvijećem, gdje se čuje dječji smijeh’

FOTO: Marko Prpić

Tako blizu, a dovoljno daleko od gradske vreve.

FOTO: Marko Prpić
FOTO: Marko Prpić

Znaš ono kada se negdje rodiš, odrasteš, poželiš se preseliti ili odeš na ljetovanje i ne želiš se vratiti? Ja ne znam. Odrastam, ali se ne želim odseliti. Odlazim na ljetovanja, ali se uvijek poželim vratiti u Zagreb, točnije Sesvete.

Sesvete, ogroman kvart na istoku Zagreba. Kružile su priče: tamo nemaju rasvjetu, tamo nemaju vode, tamo imaju sajam, tamo žive kod šume, tam sade kuruzu i vode krave na pašu, a voze se na traktorima.

Krava, odnosno stoke više nema. Kuruze i traktora, hvala Bogu, još uvijek ima. Sajam? Pusti ti njega, neka ga. Sajam četvrtkom povezuje ljude – ne samo treće životne dobi! Sajam budi sjećanja na Zagreb, odnosno Sesvete kakve su nekada bile.

Sesvetama četvrtkom vlada duh starog Zagrebapun manira, kavalirstva i pristojnosti. Od igle do cigle, od pajceka do pamučnog majčeka. Svega se nađe, pa i ljudi koje nisi vidio godinama.

Problema s infrastrukturom povremeno ima, vodovod je možda star, ali stare su i Sesvete i takvima se ponosimo. Zadnjih se desetak godina na Sesvetama svakodnevno radi. Održava se ili poboljšava infrastruktura, nismo u mraku, pobogu, imamo uređene šetnice, fašnik, Sesvetske jeseni, klizalište zimi. Vlastitu policijsku postaju i podružnicu HZZO-a i HZZ-a, vlastiti sud i općinsko središte – sve ono što čovjeka učini sretnim kada shvati koliko se u Centru grada po tim ustanovama čeka u redu.

Zalazak sunca u Sesvetama, FOTO: Marko Prpić
Zalazak sunca u Sesvetama, FOTO: Marko Prpić

Sesvete su ljudi. Jako dobri ljudi. Jako dobri susjedi. Od centra Sesveta prema Sesvetskom Kraljevcu ili Soblincu i Planini Gornjoj ili Donjoj, ravnici ili brdima, srest ćete divne ljude. Svi za jednoga, jedan za sve – od fizičkih poslova do ugodnih druženja i veselica. Sesvećani su složni i u dobru i u zlu.

Velik dio radnog stanovništva Sesveta gravitira poslovno centru grada. Odrade smjenu i vraćaju se kućama s najljepšim mogućim osjećajem – vraćam se u Sesvete, tamo gdje je promet manje gust, tamo gdje livade bujaju cvijećem i gdje se čuje dječji smijeh.

Sesvetama odgovara stara narodna – tako blizu, a dovoljno daleko od gradske vreve. Sesvečani nemaju problema s planiranjem vikenda jer polja, šuma i brda dovoljno je da se gotovo svih 52 vikenda u godini provedu na čistom zraku.

FOTO: Marko Prpić
FOTO: Marko Prpić

O tome koliko su Sesvete ugodne za život svjedoči i brojka stanovnika koja se od 1857. godine i „nas“ 1000 popela do 2011. na 70000. I vjerujte mi, mjesta ima još, kako prostorno, tako i ljudski.

Stariji odlaze na sajam, ali nerijetko i u Narodno učilište na izložbe i razne tematske večeri. Učilište je odličan primjer suživota starijih i mlađih generacija na području Sesveta. Djeca uživaju na moderno i kvalitetno opremljenim školskim, te ostalim dječjim igralištima.

Dođite u Sesvete! Skladan spoj urbanoga i ruralnoga, mladog i starog!


Komentari