(FOTO) Starinski SMS: Ovako smo se dopisivali prije moderne tehnologije

Dopisnica je poštanska pošiljka s otvorenim pisanim priopćenjem, a šalje se bez omotnice.

Riječ je o otvorenoj pošiljci koja je u pravilu izrađena od tvrdog papira, s unaprijed otisnutom poštarinom i oznakom carte postale (“razglednica” na francuskom); dopisnicama se smatraju sve vrste razglednica.

Dopisnica nije ostavljala puno prostora, stoga bi pošitatelj trebao naučiti kako biti što više sažet, stoga su imale veliku informativnu vrijednost. S dopisnicom bi se uvijek prolazilo puno jeftinije nego, primjerice, s pismom.

Danas bismo SMS poruke mogli prozvati modernim dopisnicama.

Dopisnice su bile poput kratkih poruka koje su svi jedni drugima u djetinjstvu slali pod satom dok profesor/ica ne gleda, no one su dobile i imale više službenu i javnu namjenu, ali još uvijek i onu privatnu, iako je privatnost dopisnicom bila više-manje narušena.

Ljudi su tako na dopisnicama mogli pisati privatne poruke, ali i dobivati službene obavijesti.

Danas se razglednice smatraju dopisnicama – pošiljkama s otvorenim pisanim priopćenjem – koje se šalju bez omotnice; stala bi takva kakva jest – otvorena, dostupna svakome da je pročita.

dopisnica-4

Građani su ih i prije koristili za nagradne igre, no ta “tradicija” prakticira se i danas budući da su, kažu građani, za to idealne, jer bi na poleđinu lijepili kupone nagradnih igara.

Tada bi, uz svoje podatke, poslali crtež ili nešto slično. Koriste ih također i za razmjenu sličica.

Također, građani su se sa sjetom prisjetili kako bi pisali dopisnice obitelji i prijateljima, ali i iste dobivali kao službene obavijesti. Neki od njih i danas imaju spremljene brojne dopisnice iz djetinjstva.

Sanja se tako prisjetila da je prije 15-ak godina dobila obavijest s burze rada, a na sličnim bi dopisnicama dobivala i pozive za vađenje krvi ili pak obavijesti od doktora.

Nevi bi kao maloj dopisnice kupovali bake i djedovi, a tada bi pisala svojim roditeljima kako se provodi na praznicima.

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]“Bio je to žućkast komad kartona (ne osobito kvalitetne izrade) koji je na jednoj strani bio sasvim prazan: to je bilo mjesto za tekst što će ga pošiljalac napisati.

Druga strana bila je podijeljena na dva dijela: na većem dijelu površine, na desnoj strani, nalazile su se crte na koje je trebalo ispisati ime i prezime primatelja i njegovu adresu.

A s lijeve strane, odvojen okomitom crtom, smjestio se još jedan manji prostor za pisanje, koji je služio tome da se onaj tekst sa stražnje strane nastavi, ako ondje ne bi bilo dovoljno mjesta.”[/box]

dopisnica1

[box type=”note” align=”” class=”” width=””]Dopisnice su vrsta poštanskih pošiljaka koje mogu biti redovitog ili prigodnog karaktera. Koriste se za slanje kraćih poruka te istovremeno omogućavaju i obilježavanje događaja od regionalnog ili lokalnog značaja.

Mogu biti s otisnutom poštanskom markom ili bez naznake frankature, a koriste se u međunarodnom ili unutarnjem prometu. [/box]

dopisnica2

[box type=”info” align=”” class=”” width=””]Minimalne dimenzije dopisnica utvrđene su prema najmanjoj dimenziji pisma 14 x 9 cm, a maksimalne 15 x 05. cm.

Pravo izdavanja dopisnice ima isključivo pošta, krivotvorenje je kažnjivo.[/box]


Komentari