(FOTO) Izgubljeni simbol Trešnjevke: Zagrepčani, sjećate li se ove kultne zagrebačke gostionice?

FOTO: Božica Trnka

Ljepota Trešnjevke s kućicama u cvijeću, proljetnim mirisima, druženjem i kultnim kavanama…

Nebrojeno puta građane u prolazu Trešnjevačkim placom rastuži pogled na ljupku kućicu na križanju Krapinske i Trakošćanske, pred kojom su nekad listale i cvale dvije krasne lipe, a u njoj je bila omiljena kvartovska restauracija logičnog imena – “Dvije lipe”, pišu Zagrepčani.

S male terase ispred gostionice pružao se divan pogled na Trešnjevački plac, kumice, ubrzani ritam gradskog života i građana na tramvajskim stanicama i na ulici… Trešnjevčani tvrde da kultne gostionice u 50-ima još nije bilo, no u 80-ima je bila jedno od mjesta na kojima bi ljudi rado prizalogajili za vrijeme rada tržnice, a nerijetko bi se upravo ovdje popila koja čašica više uz ugodan razgovor.

FOTO: Facebook
FOTO: Facebook

U kultnu gostionicu dolazilo se iz svih kvartova i ovo šarmantno mjesto okupljalo je đake, prekupce i kumice s placa, a danas u građanima tek budi nostalgiju: “ ‘Dvije lipe’ su imale čar kvartovskog birca u kojem si se ljeti mogao lijepo osvježiti pod njihovim hladom.

Danas se tek prisjećamo starog duha Zagreba i izgubljenog simbola Trešnjevke koji je ostao sačuvan samo na fotografijama, kao i trešnjevačka kina koja su uz kultnu gostionu otišli u povijest.

Negdje oko 2005. godine je gostionica zatvorena i malo kasnije pretvorena u Automat klub što je ostala sve do danas.

Danas od dviju lipa i “Dviju lipa” nije ostalo – ništa. “Dostojno” ih je zamijenio automat klub, jedan od najmanje dva na svakih sto-dvjesto metara trešnjevačkih ulica i trgova“, piše nostalgična Zagrepčanka.

FOTO: Mapiranje Trešnjevke
FOTO: Mapiranje Trešnjevke

Kultnu gostionicu u svojoj pjesmi otpjevao je i legendarni Arsen Dedić.


Komentari