Alarmantno stanje: U Imunološkom propalo 20 tona krvne plazme

FOTO: Deposit Photos

Imunološki je sada samo ljuska nekada prestižne institucije.

Bojan Benko, vršitelj dužnosti ravnatelja Imunološkog zavoda, u srijedu je napustio i predao svoje radno mjesto nakon što je podnio ostvku i prije isteka mandata. Upravo Benko stručnjak je za preradu krvne plazme i iza sebe ostavlja problem vezan upravo za tu djelatnost. Naime, u posljednjih nekoliko godina istekao je rok trajanja za oko 20 tisuća litara krvne plazme.

Krvna plazma dobiva se iz dobrovoljnog davanja, a nakon što darivatelji daju krv ona se dijeli na eritrocite i trombocite koji se koriste u bolnicama. Krvna plazma nekada se marljivo prikupljala i slala Imunološkom zavodu koji je iz nje radio lijekove i ponovo ih vraćao zdravstvu. Nažalost, imunološki je dozvolu za preradu plazme izgubio prije četiri godine.

Dobro upućen izvor iz Imuloškog tvrdi da je od 2013. do danas propalo oko 20 tisuća litara krvne plazme. Samo radi usporedbe, nekada je imunološki godišnje primao oko 30 tisuća litara iz cijele zemlje. Nakon isteka roka plazma se više ne može prerađivati u lijekove, ali može se još koristiti u druge svrhe, ali puno skromnije.

Bojan Benko ovaj podatak nije želio ni potvrditi ni demantirati.

“S medijima zaista ne bih sad komunicirao. Molim vas za razumijevanje, upravo sam u ostavci i puno poslova moram napraviti tijekom primopredaje”, kazao je Benko. Čelnica Sindikata energetike, kemije i nemetala u Imunološkom Lidija Jagarinec također je bila suzdržana oko komentara, te je najavila da će se o svemu očitovato na konferenciji za medije u srijedu.

“U posljednje dvije godine, otkako je Imunološki postao javna ustanova, ništa se nije dogodilo. Proizvodnje nema, nema prerade plazme i četiri ravnatelja su se u tom periodu izmijenila, a da nisu napravili nikakav posao”, rekla je Jagarinec.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić, pak, najavio je da će se u Vladi formirati povjerenstvo sastavljeno od predstavnika države i Grada Zagreba, koji je pokazao spremnost da se aktivno uključi u spašavanje Imunološkog. Povjerenstvo bi trebalo pokrenuti stvari i dati odgovor hoće li se, kad i kako graditi novi pogoni Zavoda.

Ministar zdravstva, Kujunžić, kazao je da prati stanje s rokovima te da se plazma, kojoj je istekao rok trajanja, prodaje vani.

“Nemam podatke u litrama o koliko se plazme radi, ali za detalje pitajte ravnatelja u ostavci, g. Benka”, rekao je ministar za 24sata.


Komentari