Naslovi iz zagrebačkih ulica: Knjige koje su nam obilježile djetinjstvo

epeka.si

Najbolji zagrebački romani koji su puni zagrebačkog duha.

Mnoge od nas definiralo je druženje s književnim junacima nekad popularnih zagrebačkih romana. Od njih smo učili o univerzalnim vrijednostima kao što su prijateljstvo, hrabrost, ljubav i nesebičnost. Današnje generacije na žalost sve rjeđe posežu za takvom vrstom literature koja je nekoć imala važnu ulogu u odgoju i oblikovanju karaktera mladih ljudi.

U našem izboru najboljih romana sa zagrebačkom tematikom podsjetit ćemo vas na nekoć popularne junake uz koje smo kao djeca i odrasli prošetali ulicama grada.

Zvižduk s Bukovca (Zvonimir Milčec)

Foto: hr.wikipedia.org
Foto: hr.wikipedia.org

Ova klasična priča o odrastanju u Zagrebu tijekom pedesetih godina prati skupinu djece i glavnog protagonista Gizu. Dječaci lutaju okolicom, zajedno provode vrijeme i natječu se sa suparničkom grupom djece. Ovaj u srži humoristični roman ipak i upoznaje mlade čitatelje s mnogim temama iz svijeta odraslih. U romanu se spominju mnoge prepoznatljivo zagrebačke lokacije, poput parka Maksimira i zagrebačkog kvarta Bukovac i potoka Blizneca, a njegovi likovi govore zagrebačkim “slengom”.

Knjiga je idealna za upućivanje mlađih naraštaja kako se prije nekoliko desetljeća živjelo u Zagrebu i na koji su način djeca provodila slobodno vrijeme prije pojave računala. Roman ima i drugi nastavak, po imenu “Posljednji zvižduk”.

Koko i duhovi (Ivan Kušan)

FOTO: katalog.kgz.hr
FOTO: katalog.kgz.hr

Radnja ove uzbudljive detektivske avanture vrti se oko trojice pamtljivih likova – dječaka Koka, Zlatka i Bože. Oni istražuju neobične događaje u svome susjedstvu, a kroz perspektivu glavnog junaka Koka pritom doznajemo o životu tipične zagrebačke obitelji prije nekoliko desetljeća. U ovoj pripovijesti likovi prolaze mnogim pamtljivim lokacijama poput Maksimira, Bužanove ulica, Kvatrića, kina Union i Langovog trga, a Koko živi u Heinzelovoj ulici.

Ovaj je roman jedan od najuzbudljivijih zagrebačkih romana za djecu. Lik Koka se pojavljuje i u brojnim drugim Kušanovim romanima, od kojih su najpopularniji “Uzbuna na Zelenom vrhu”, “Ljubav ili smrt” i “Koko u Parizu”. Kokove avanture prije nekoliko godina zaživjele su i na filmskom platnu, stekavši novu generaciju mladih obožavatelja.

Trojica u Trnju (Pavao Pavličić)

FOTO: katalog.kgz.hr
FOTO: katalog.kgz.hr

Uzbudljiv, duhovit i lako čitljiv kriminalistički roman za djecu koji će vaše klince natjerati na bjesomučno okretanje stranica u potrazi za odgovorom na pitanje “Što je bilo dalje?”. Radnja prati trojicu prijatelja koji se spletom okolnosti nađu suočeni s opasnim kriminalcima, no uspiju ih savladati slogom i prijateljstvom. Radnja se događa u novozagrebačkim naseljima Trnje i Dugave.

Smogovci (Hrvoje Hitrec)

FOTO: skolskiportal.hr
FOTO: skolskiportal.hr

Smogovce jedva da je potrebno predstavljati, s obzirom da su kultni roman i istoimena serija praktički definirali cijelu jednu generaciju Zagrepčana. Ovo je definitivno jedan od najpoznatijih naših romana za djecu i mladež, a odlikuju ga velike količine humora, upečatljivi, zanimljivi i “kul” likovi, te zagrebački govor i tematika koji izviru iz svake stranice.

Roman prati zgode i nezgode mnogobrojne obitelji Vragec, kao i drugih živopisnih stanovnika zagrebačke Pešćenice. O popularnosti smogovaca govori i velik broj napisanih nastavaka. Tako imamo i romane “Smogovci i strašni Bongo”, Zbogom, Smogovci”, “Smogovci u ratu” i “Smogovci i biće iz svemira”.

Tajna Gornjeg grada (Tihomir Horvat)

FOTO: http://katalog.kgz.hr
FOTO: http://katalog.kgz.hr

 

‘Tajna Gornjeg grada’ kriminalistički je roman namijenjen djeci, ali i mladima. Sastoji se od 23 poglavlja kroz koja se razrađuje priča o jednoj posebno hrabroj dječjoj avanturi, koja je rezultirala velikim i značajnim otkrićima, kako za stanovnike Gornjeg grada, tako i za same mlade istraživače.

Junaci romana su Mislav, Mrvica, Dugi, Ana, Zrinka, Mozak, Tomo, Martin, Mrga, Vidra, Profa, Mislavovi roditelji, Mozgova baka a na kraju romana autor ostavlja čitatelju kratku poruku da, ako želi doznati kamo je nestao Franjo Kumprek, pročita njegov drugi roman ‘Frka u Šćitarjevu’.

Šestinski kišobran (Nada Iveljić)

FOTO: Libri.hr
FOTO: Libri.hr

Priča počinje s dječakom po imenu Ivek, koji je stanovao iznad Zagreba, u selu Šestine. On je bio jako radoznao pa se tako jednoga dana zaputio u grad po najvećem pljusku. Bio je zaštićen jedino svojim velikim kišobranom. Ovo je kratka priča u kojoj pratimo Iveka i njegove pustolovine.

Pouka djela je da roditeljima uvijek treba sve govoriti i da u dogovoru s njima treba djelovati. Iako se na kraju sve sretno završilo za Iveka, vrlo lako sve se moglo i zakomplicirati. Priča ima i elemente bajke, a oni se mogu vidjeti u onom trenutku kada Ivek plovi svojim kišobranom do Zagreba.

Dobri duh Zagreba (Pavao Pavličić)

FOTO: Aukcije.hr
FOTO: Aukcije.hr

Prva priča novele opis je neobičnog i pomalo čudnog života opsesivnog statističara zločina Valentina Kneza. Preko njegovog života i događaja u koje se upliće pisac nam poručuje koliko je jednako važno imati nekakve pravilnosti u ritmu života koje donose stabilnost, ali da se njegova prava ljepota sastoji i od nepravilnosti.

Druga priča govori o neustrašivoj slastičarki Magdi koja sa svojim prijateljem lovi ‘fantoma’, a treća o knjižničaru koji zbog svakodnevne rute tramvajem uspije uhvatiti pljačkaša svoje knjižare. Četvrta priča govori o čovjeku koji rješava slučaj pljačke nakon što posvjedoči sudaru na putu prema frizeru.

Postoje još brojni naslovi kojima su zagrebačke ulice bile inspiracija. Osim Marije Jurić Zagorke, tu je i Strah u ulici Lipa Milivoja Matoševića i brojni drugi romani.

 

 

 


Komentari