(VIDEO) Prije 27 godina Zagrepčani stali pred tenkove JNA: Pala prva civilna žrtva prije početka Domovinskog rata

SCREENSHOT

Datum koji se urezao.

Na današnji dan, točnije 2. srpnja 1991. godine, Zagrepčani su stali pred tenkove JNA.

Godine 1991. vojarna “Maršal Tito” u Zagrebu bila je jedna od najvećih u Hrvatskoj. Bio je to regionalni centar 5. vojnog okruga, jednog od triju glavnih zapovjedništava JNA i 10. korpusa, kao i nekoliko manjih potpornih jedinica. Hrvati su oklijevali izravno napasti vojarnu zbog snage JNA i opasnosti od štete za hrvatski glavni grad. Zato borba nije bila intenzivna i uglavnom se povremeno pucalo iz grada na vojarnu i obratno.

Tada 32-godišnji Raveno Čuvalo bio je prva civilna žrtva JNA u Hrvatskoj prije Domovinskoga rata. Ubijen je 2. srpnja 1991. godine tijekom demonstracija ispred kasarne “Maršal Tito” (danas vojarna “Croatia”) kada su građani Zagreba i Narodna zaštita (prva sveopća nadstranačka poluvojna hrvatska organizacija) Utrina i Travnog pokušali spriječiti izlazak kolone vojnih vozila i sedam tenkova koji su krenuli kao pojačanje postrojbama JNA angažiranih u napad na Sloveniju. Vatru su na nenaoružane demonstrante otvorili pripadnici JNA iz svojih oklopnih transportera. Neki su građani bacali molotovljeve koktele nadajući se da će ih uništiti. Pored građana otpor je pružala postrojba 2. “A” brigade ZNG koja je onda još bila dijelom MUP-a.

Poginuo je Raveno Čuvalo i dvojica vojnika, a ranjeno je devet civila i dva pripadnika 2. “A” brigade ZNG.

Nedugo nakon tog postignuto je primirje, a JNA je evakuirala vojarnu kada je službeno otišla iz Hrvatske u siječnju 1992. godine, piše HRT.


Komentari