Student htio unajmiti stan u Zagrebu za 400 eura i ubrzo shvatio da je riječ o internetskoj prevari

www.likealocalguide.com

Student iz Dubrovnika Mihael Delić (26) prije nekoliko dana tražio je zajedno s djevojkom stan u Zagrebu gdje studira.

Na jednom od svjetski najpoznatijih oglasnika naišao je, kaže, na vrlo primamljivu ponudu.

Naime, cijena za najam stana od 85 kvadrata u centru grada, točnije Klaićevoj 19, iznosila je samo 390 eura što ga je namamilo da kontaktira najmodavca. Međutim, kada ga je probao nazvati, naznačeni broj ispostavio se kao nedostupan, odnosno govorna pošta javljala mu je kako se birani broj ne koristi.

Iz tog je razloga stanodavca odlučio kontaktirati putem maila. Ubrzo je na internetu naišao na još jednu ponudu, vrlo sličnu prethodnoj. Ovaj put riječ je bilo o stanu kod Britanca, na adresi Ilica 140, ali sve ostalo bilo je isto.

“Oba stana su bila povoljna. Cijena mjesečnog najma je bila oko 400 eura s uključenim režijama, a stanovi su bili novouređeni, s plinskim etažnim”, objašnjava Delić, te dodaje da je ponuda zvučala idealno, ali već tu mu se učinilo kako je stvar ‘mutna’.

Ubrzo je shvatio da je riječ o prijevari

Na jedan je oglas poslao upit s jednog svog maila, a na drugi oglas javio se s drugog maila, piše Jutarnji list.

“Javila mi se žena iz Poljske. Predstavila se kao Soufiane Genovese i objasnila mi kako je stan u Zagrebu kupila za sina koji je tamo studirao, te kako se on sada vratio u Poljsku trajno, pa ga sada iznajmljuje. S obzirom da zbog posla ne može doći u Hrvatsku, predložila je da transakciju obavimo putem Airbnb-a gdje isto oglašava, te kako je preko njih sigurno”, priča student Mihael.

Kratko nakon njihova dopisivanja, nakon što mu je najmodavka trebala poslati link na oglas na Airbnb-u, na drugi mail s kojeg je poslao upit za stan na Britancu stigao je sličan odgovor.

“Odgovor je bio isti, a i ime je bilo slično. Ovoga puta predstavila se kao Jolanda Genovese“, opisuje Mihael trenutak kada je shvatio da se radi o prijevari.

“Kada je poslala link s ‘Airbnba’ shvatio sam da je to isprogramirana stranica i da se na ništa drugo ne može na njoj kliknuti, već prebacuje na neku drugu stranicu. Nastavio sam se igrati. Napravio sam i ‘instant booking’ s lažnog linka Airbnb-a kako bih dobio podatke za uplatu da bi znali i o kojem se bankovnom računu radi, a time i o kojoj se zemlji radi. Međutim, link na prvotni oglas je u međuvremenu uklonjen“, govori Mihael i napominje da se, kada se ime ‘najmodavke’ upiše u Googleovu tražilicu, može vidjeti kako ima još stanova koje ista osoba iznajmljuje u Zagrebu, ali i Splitu.

Nema elemenata kaznenih djela, a policija ‘tu ne može ništa’

U međuvremenu na mail su mu stigli i podaci za uplatu s Airbnb-a, te se ispostavilo da bankovni račun glasi na Angela Gambuta iz Italije. Mihael je cijelu priču prijavio policiji u Dubrovniku, gdje trenutno boravi, no oni su mu kazali kako ‘oni tu ništa ne mogu’.

“Rekli su mi da to nije u njihovoj ovlasti jer se radi o Zagrebu, no da nema elemenata kaznenih djela iako se radi o lažnom predstavljanju. Uvjereni da je ta osoba iz Poljske, kazali su mi kako bi mogli slučaj prijaviti Interpolu, no kako bi oni reagirali tek za dvije godine”, objašnjava student.

Mihael je kazao da su ga savjetovali da je najbolje objasniti priču Airbnb-u kako bi oni krenuli u pravnu bitku protiv te osobe. Napominje da bi svakako, da je u Zagrebu, prijavio sve zagrebačkoj policiji.


Komentari