Na današnji dan rođen je umirovljeni hrvatski general Ante Gotovina

free-stock-illustration.co

Ante Gotovina umirovljeni je general Hrvatske vojske, rođen 12. listopada 1955. godine

Nakon što je – kao jedan od najistaknutijih zapovjednika iz Domovinskog vrata – otpušten iz vojne službe 2000. godine zbog navodnog miješanja u politiku, na Međunarodnom sudu za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije u Haagu se 2001. godine se podiže optužnica protiv njega, te generala Ivana Čermaka i Mladena Markača, zbog navodnog zločinačkog poduhvata da Operacijom Oluja – kojom je 1995. godine slomljena srpska paradržava u Hrvatskoj – počine genocid protiv etničkih Srba u Hrvatskoj.

Ante Gotovina je u pritvoru proveo 7 godina, a presudom Haaškog suda iz 2012. godine su on i preostala dvojica generala proglašeni nevinima za navodni zločin kojega je prema optužnici bio naredio Franjo Tuđman, tadašnji Predsjednik Republike Hrvatske.

Odmah nakon donošenja oslobađajuće presude 2012. godine, Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović primio je generala Gotovinu, Čermaka i Markača, te potpisnike apela protiv kriminalizacije Domovinskog rata iz 2000. godine koje je raniji Predsjednik RH Stjepan Mesić bio prijevremeno umirovio zbog “miješanja u politiku”.

Nakon oslobođenja iz pritvora u Haagu, postaje poslovni čovjek i bavi se uzgojem tuna. Odlukom Predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović iz svibnja 2015. god. imenovan je članom Vijeća za domovinsku sigurnost Predsjednice RH.

Prije dvije godine Ante Gotovina postao je počasni građanin Zagreba.


Komentari