Kultni fotograf koji je dokumentirao zagrebačku svakodnevnicu

Ostao je zapamćen kao kroničar zagrebačke ulične svakodnevice.

Tošo Dabac, najpoznatiji zagrebački fotografčije su socijalne fotografije dokumentirale 20. stoljeće,  rođen je 18. svibnja 1907. godine. Rodio se u Novoj Rači pored Bjelovara, a školovao se u Zagrebu. Ne završivši Pravni fakultet, zapošljava se u podružnici filmske kompanije Metro Goldwyn Mayer, gdje radi kao prevoditelj i urednik njihovog časopisa. Usporedno s poslom počinje se zanimati za fotografiju, a prva koja je sačuvana je panorama Samobora iz 1925. godine.

Od početka 1930-ih počinje raditi kao fotoreporter i započinje ciklus Ljudi s ulice (1933. – 1937.) po kojem je kao kroničar zagrebačke ulične svakodnevice ostao najviše zapamćen. Jedan je od osnivača i glavnih predstavnika Zagrebačke škole umjetničke fotografije. Imao je atelje u Ilici 17, u kojem je radio tridesetak godina. U međuvremenu razvija i međunarodnu karijeru izlažući svoje fotografije u europskim galerijama, a uskoro kreće i na američku turneju gdje njegove fotografije dobivaju niz nagrada.

Godine 1943. odlazi u partizane, a nakon rata posvećuje se snimanju pejsaža i kulturnih spomenika duž Jadranske obale. Istovremeno nastavlja izlagati na više Svjetskih izložbi u Europi te surađuje s brojnim svjetskim časopisima. 

Tošo Dabac preminuo je u Zagrebu 9. svibnja 1970. godine, vozeći se u autobusu. Privatna zbirka s njegovim radovima (Arhiv Tošo Dabac) otvorena je u Zagrebu 1980. godine.

piše: Dražen Krajcar

 

Original možete pronaći na povijest.hr


Komentari