Kaj velite na ovo? Nova tramvajska pruga spajat će Kvatrić i Veliku Kosnicu

Zagreb.hr

Ovo mjesto je polazna točka buduće tramvajske pruge koja će voziti od Kvaternikova trga, Heinzelovom i Radničkom preko Domovinskog mosta do naselja Velika Kosnica. Time je dodatno povezan Zagreb i Velika Gorica te Zračna luka Franjo Tuđman, istaknuo je gradonačelnik Milan Bandić.

Pruga bi trebala biti u funkciji za dvije godine, dok radovi na prvoj etapi kreću već u jesen. Uz nju ide i izgradnja 23 kilometra duge biciklističke staze na istoj trasi te dovršetak Radničke ceste u punom profilu s nadvožnjakom i podvožnjakom kod Petruševca, objasnio je gradonačelnik.

Da nismo napravili Domovinski most i ostavili trasu za tračnički promet, danas ne bi bio moguć ovaj projekt, istaknuo je gradonačelnik te dodao da će upravo ova pruga imati velik značaj za promet grada Zagreba i dodatno će učvrstiti njegovu poziciju na karti europskih metropola.

Projektno-tehničku dokumentaciju izradit će Zajednica ponuditelja Geoprojekt d.d. Split i Elektroprojekt d.d. Zagreb.

U okviru prve od ukupno četiri etape izgradit će se dvokolosiječna pruga u Radničkoj cesti, od Ulice grada Vukovara do zaokretnice na Savišću (oko 2.400m), a druga će etapa obuhvatiti gradnju dvokolosiječne pruge u Heinzelovoj, od Zvonimirove do Ulice grada Vukovara (oko 1.300 m). U trećoj slijedi izgradnja dvokolosiječne pruge u Radničkoj cesti, od zaokretnice na Savišću, preko Domovinskog mosta, do Velike Kosnice (oko 4.400 m), a u zadnjoj – četvrtoj etapi gradit će se dvokolosiječna pruga od Kvaternikova trga do Zvonimirove ulice (400 m).

Procijenjeno vrijeme vožnje na trasi dugoj osam i pol kilometara od Kvaternikova trga do Velike Kosnice sa ukupno 13 stajališta je 33 minute, a prijevozni kapacitet putnika bit će 1700 osoba u jednom satu, što je u odnosu na autobusni prijevoz duplo veći kapacitet i duplo kraće vrijeme trajanja puta.


Komentari