Znate li od kuda dolazi mlijeko koje pijete? Bez problema nam mogu ‘podvaliti’ kinesko i talijansko

Boce mlijeka (Foto: Pixabay)

Malo je reći da je regulacija slabašna.

Zbog prošlogodišnje afere “Salmonela” potrošači su postali i više nego zabrinuti zbog proizvoda koje unose u organizam. Tako sada, više nego ikad, provjeravaju deklaracije kako bi saznali odakle dolaze namirnice. Za jedan proizvod, ipak, informacije o porijeklu neće dobiti s deklaracije, a radi se o mlijeku.

Naime, prema europskoj uredbi o informiranju potrošača, propisu kojeg poštuje i Hrvatska, na ambalažama mlijeka nije potrebno naznačiti zemlju podrijetla. Na to se buni Udruga potrošača koja zahtjeva detaljnije informacije jer smatraju da svaki potrošač ima pravo znati odakle stiže mlijeko koje svakodnevno konzumira.

Na ambalažama mlijeka tako ćete pronaći podatke o hranjivim vrijednostima, proizvođaču, ali ne o tome odakle je ono došlo.

“Vi ne znate je li taj proizvođač to mlijeko kupio u Kini, pa ga je uvezao u Hrvatsku. Ne znate je li ga kupio u Italiji, pa uvezao u Hrvatsku. Znači, vi iz te deklaracije to ne vidite. I to je problem”, rekla je za Dnevnik.hr Dijana Kladar, predsjednica Razvojne organizacije za zaštitu potrošača.

Ravnatelj Hrvatske poljoprivredne agencije samo je kratko komentirao da Hrvatska poštuje europsku uredbu o informiranju potrošača prema kojoj nije propisano da je obvezno naznačiti zemlju podrijetla.

U udruzi potrošača ustrajni su sa svojim zahtjevima.

“Ako je ono iz Italije, ja želim da mi piše da je to mlijeko iz Italije. Ako je ono izvan EU, onda želim da mi piše da je izvan EU i da to nije mlijeko hrvatskog mljekara”, napominje Kladar. Proizvođač mlijeka Kristijan Pandek potvrdio je da sve više ljudi traži domaće mlijeko nakon pojave salmonele. On dnevno proizvede 3000 litara mlijeka na svojoj farmi, a dio prodaje mljekomatima.

“I naši potrošači se žele uvjeriti odakle je to mlijeko koje oni konzumiraju i tko ga proizvodi”, kazao je Pandek, a u priču se uključila i europarlamentarka Biljana Borzan. Ona je potvrdila da su mnogi drugi proizvodi zakonima puno strože regulirani, ali ne i mlijeko.

“Svaka država članica može dodatno postrožiti europske propise ako smatra da njihovi građani to žele”, zaključila je Borzan.


Komentari