ZA DVA DANA KREĆEMO U ŠKOLU: Otišli smo u šoping s dvije mame i saznali koliko će vas koštati ‘oprema’ za prvašiće

wiki

U ponedjeljak 5. rujna počinje škola, što za prvašiće predstavlja početak obrazovanja i ulazak u potpuno novi svijet.

Razgovarali smo s mladom majkom dvoje djece, Jasminkom, koja kaže da je jako uzbuđena radi mlađeg sina Mateja, iako je to njezin drugi prvašić pa zna što je čeka. Ne boji se toliko jer će stariji brat Lovro paziti na Mateja.

“Jako sam ponosna što mi dijete ide u prvi razred jer smatram da je sada već zrelo, pametno i polako odrasta”, kaže Jasminka.

Olakšanje je što su prvašići dobili knjige

Sretna je što su ove godine prvi put dobili knjige u školi, stoga ih ne mora kupovati jer bi je to u protivnom došlo sigurno oko 600 kuna, ako ne i više.
Što se tiče pribora za školu, dobili su popis što sve mališanima treba, a Jasminka je sve skupa platila oko 700 kuna. Od pribora je kupila crtanke, pisanke A i B, geometrijske i matematičke bilježnice, vodene boje, pernicu, drvene bojice, pastele, flomastere, HB olovke, gumice, šiljilo, škare, ljepilo, vreću za tjelesni, a još čeka mapu i kolaž koji su naručeni u školi.

“Naravno, svako dijete mora biti kompletno opremljeno što se tiče i odjeće i obuće, tako da je moj Matej spreman za školu”, kaže Jasminka koja mu je kupila sve potrebno, a kaže da joj je najvažnija kvaliteta.

Kupila je tenisice na sniženju u Sportvisionu za 241 kn koje mu služe kao papuče i za satove tjelesnog odgoja, Air Maxice na sniženju za odlazak u školu za 350 kuna, Championovu trenirka na akciji za 209 kuna, donji dio trenirke za 118 kuna, kratke hlače za tjelesni, traperice za školu i nekoliko majica.

Što se školske torbe tiče, imala je sreće i našla torbu po povoljnoj cijeni.

“Školske torbe inače koštaju po 600 kuna i više, no ja sam došla u Narodne novine i vidjela torbu na akciji od 350 kuna jer je prošlogodišnji model, a kupila sam ju jer je zbilja lijepa. Anatomska je, kvadratna – tipična torba za prvašiće, a između nje i skupljih torbi stvarno nema razlike“, kaže Jasminka.

Zagreb.info
Zagreb.info

Braća će u školu zajedno

Matej će u školu putovati školskim autobusom koji staje ispred njihove kuće, no prva dva dana mama Jasminka i tata Tomislav vozit će svog prvašića i doći po njega, dok će ostale dane putovati busem sa svojim starijim bratom. Hranit će se u školskoj kuhinji, koju roditelji plaćaju 7 kuna po danu, iako nisu zadovolji prehranom jer djeca dobivaju toplo jelo dva puta tjedno, dok je ostatak tjedna suha hrana na repertoaru. Jasminka dodaje da Matej voli čokolino, stoga ne sumnja da će ga svaki dan pojesti prije odlaska u školu.

>>>UKUSAN MEĐUOBROK: Sendviči za vaše školarce

Upitali smo i malog Mateja kako se osjeća. Iako je bio uzbuđeniji prije 3 mjeseca, sada je to, kaže, ‘prošlo’: “Nisam sretan jer se moram rano dići i pisati zadaće.”

Jasminka kaže da inače voli spavati do 11 pa vjerujemo da će se mališanu biti teško priviknuti na rano dizanje.

No želimo mu puno sreće, kao i svim prvašićima i njihovim roditeljima!

>>>PRIPREME ZA ŠKOLU: Opremite svoje mališane po povoljnoj cijeni

A koliko košta kad imate srednjoškolca prvašića?

Andrea i Ana do Zagreba su potegle iz Otočca kako bi Anu opremile za prvi razred srednje škole. Ovdje je ipak veći izbor, a i ovo je posljednja prilika prije početka školske godine da šmugnu do glavnog grada.

Uputili smo se s njima u šoping, a malo je reći da su cure neumorne, ali zato su Anu pošteno opremile. Srednjoškolki je bilo potrebno sve, od glave do pete, do školskog pribora, a još se moraju opremiti i s knjigama.

Privatni album
Privatni album

Kupile su tenisice i čizmice, ipak će u njoj Lici trebati nešto prije nego nama u Zagrebu, tu su i majce za jesen koja dolazi, traperice i oprema za tjelesni, tajice i majce, a nisu mogle ni bez ruksaka.

“Ako hoćeš ruksak koji će trajati godinu dana uzmeš ovaj za stotinjak kuna, a ako hoćeš ruksak koji će preživjeti cijelu srednju školu onda već moraš uzeti ovaj skuplji”, rekla je mama Andrea.

Na kraju dana smo skupile sve račune i zbrojile sve iznose, na opremanje jedne srednjoškolke otišla je jedna plaća. Čak 2432 kune, od toga je 180 kuna otpalo na školski pribor, a 2262 kune na odjeću, obuću i ruksak.

Privatni album
Privatni album

Napominjemo i da su mama i kći tražile popuste i da našle su ih. Puno toga su kupile po sniženim cijenama, a sve nas je strah i pomisliti kolika bi cifra bila da su kupovale po punim cijenama.

Nažalost ovdje troškovima nije kraj. One još moraju kupiti i knjige i radne bilježnice.

Privatni album
Privatni album

“Kupit ćemo rabljene udžbenike, radne bilježnice moramo uzeti nove.  To će nas doći još oko tisuću kuna”, govori Andrea.

Na rabljene udžbenike potrošit će oko 350 kuna, a ostatak će otići na nove radne bilježnice.


Komentari