Znate li što znače otvorena vrata i kule na grbu Grada Zagreba?

“U plavome polju na zelenome brijegu nalazi se srebrni/bijeli grad sa trima kulama i otvorenim zlatnim/ žutim vratima; gore desno zlatna/žuta šesterokraka zvijezda, gore lijevo srebrni/bijeli polumjesec.”

Do 1986. godine štit Grada Zagreba je “nosio” crvenu boju, a skicu za plavi grb napravio je Branko Šenoa, sin književnika Augusta Šenoe.

Na crkvi sv. Marka prikazan je grb na crvenoj podlozi, postavljen nakon velikog potresa koji je Zagreb pogodio 1880. godine. Kada je 1896. prihvaćena skica Branka Šenoe, nije bilo dovoljno sredstava za mijenjanje grba na krovu ove zagrebačke crkve te je u tom izdanju ostao do danas.

Zeleni brežuljak na grbu simbolizira brdo Gradec, a utvrda s tri kule predstavlja naselje Gradec. Otvorena vrata utvrde vjerodostojno prenose ljubaznost Zagreba te spremnost njegovih stanovnika da prihvate svakog posjetitelja. Zvijezda je znak staroslavenske božice ljepote – Lade, a polumjesec krije boga Lelja, zaštitnika ljubavi.

Modra boja u kombinaciji sa srebrnom i bijelom motiv su uzašašća Blažene Djevice Marije te su poruka sukoba nebeskog i zemaljskog, odnosno božanskog i ljudskog. Upravo ovaj grb temelj je za današnji grb, propisan 1999. godine.

2000px-Coat_of_arms_of_Zagreb.svg_-e1470212437811


Komentari