Zagreb
+C

VARAJU NAS GODINAMA: Na tržnicama je 95 posto ‘domaćih’ proizvoda uvezeno

Ivan Ramađa

Čini se da oznaka OPG više ništa ne znači.

Osim što je u proizvodima u trgovačkim centrima pronađena salmonela, a ni higijena im nije jača strana i na proizvodima s tržnice, točnije u poriluku, pronađena je 135 puta veća količina pesticida od dopuštene.

Poljoprivredna inspekcija u isto vrijeme provodi stroge kontrole mesa i voća i povrća, a predsjednik Saveza udruga ekoloških proizvođača tvrdi da se i na tržnicama može svašta pronaći.

Upravo je on na nedavnom sastanku skrenuo pozornost ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića na problem sumnjive prodaje na tržnicama, što je vjerojatno i potkalo inspektore na akciju.

“Građani zbilja ne znaju što kupuju. Kad dođu na tržnicu i vide natpis OPG, puni su povjerenja jer misle kako kupuju domaće, a zapravo im se podvaljuje voće i povrće s veletržnica, nerijetko i iz uvoza. S punom odgovornošću tvrdim da OPG-ovi čak 95 posto proizvoda, ustvari, preprodaju ili švercaju, kako se običava reći. Kako drukčije objasniti činjenicu da jedan OPG-ovac, koji nema ni stabla agruma na svojoj zemlji, svake godine uredno prodaje mandarine i limune?”, upitao se.

Našoj inspekciji nije čudno ni što se banane prodaju na štandovima bez fiskalne balagaje koji naši OPG-ovci nisu dužni imati. Ne trebate biti genijalci da bi shvatili da se trgovci registriraju kao OPG kako bi dobili povlastice poput te s blagajnama. To je siva zona koj bi se sada trebala početi rasvjetljavati.

“Čak i oni koji imaju zemlju i bave se uzgojem voća i povrća, na tržnicu donose proizvode od kojih dobar dio sasvim sigurno ne bi prošao analizu”, tvrdi Željko Iličić, Kuftićev kolega iz Saveza udruga ekoproizvođača za Poslovni.hrKomentari

Provjerite

Ino Zeljak

(FOTO) Hugo’s je novootvoreni bar u Zagrebu koji osvaja svojim interijerom

Novootvoreni bar Hugo’s nije samo mjesto koje ćete rado posjećivati radi odlične kave, velikog izbora ...