RADI VAM SE PEKMEZ OD MARELICA? Možda vas prođe želja kada vidite vrtoglave cijene ovog voća na tržnicama

Malo je onih koji mogu odoljeti mirisu i ukusu pekmeza od marelice proizašlog iz domaće radionice, odnosno kuhinje.

Priprema pekmeza iziskuje domaće marelice, a ukoliko ne spadate u skupinu sretnika koji ovu voćku imaju u dvorištu, ili pak posjeduju kakva donatora dobrog srca valja se zaputiti na jednu od zagrebačkih tržnica. No, ukoliko se odlučite za taj korak mogla bi vas proći želja za pekmezom kada vidite cijene ovoga slasnog voća.

Tako se primjerice marelice na Dolcu nude po cijeni od deset do najviše 15 kuna, a slično je stanje i na Kvatriću, na kojem ipak prevladavaju one od deset kuna. Na popularnoj trešnjevačkoj tržnici za kilogram marelica izdvojiti ćete od deset do 15 kuna, a po cijeni prednjači tržnica na Jarunu gdje smo najskuplje marelice pronašli za čak 20 kuna po kilogramu, a jeftinije od 16 kuna teško da ćete uspjeti naći.

www.sallywise.com.au
www.sallywise.com.au

No, ukoliko se ipak odvažite na pripremu pekmeza donosimo vam zdraviju i ukusniju verziju toga specijaliteta, nego što je onaj koji se nudi na policama trgovačkih centara.

Potrebno vam je:
-kilogram marelica
-sok jednog limuna
-1,5 kg šećera

Marelice operite, a potom i očistite istovremeno režući ih na manje komade koje valja pohranjivati u visoki lonac, preko marelica nasipajte šećer i limunov sok te kuhajte na laganoj vatri. No, budite strpljivi jer da biste dobili željeni produkt smjestu koja se kuha valja neprestano miješati.

jam-845326_960_720

Pjenu koja se nakuplja na vrhu ukljanjajte, a pekmez kuhajte do željene gustoće. Potrebno ga je na koncu vrućeg nasuti u staklenke koje ste prethodno oprali i sterilizirali u pećnici. Pekmez se treba postepeno ohladiti i čuvati na suhom i hladnom mjestu.

>>> Pavlova s breskvama i marelicama

>>> DVIJE JELENE ZASLUŽNE SU ZA JEDINSTVEN PROJEKT: Mali plac s Tavana osvaja Zagrepčane (FOTO)

>>>SABLAZNO PRAZNA TRŽNICA, A PRODAVAČICA NA ŠTANDU TVRDI: ‘Ugušili su nas centri, loši uvjeti i visoke najamnine’ (FOTO)


Komentari