POSJETILI SMO TREŠNJEVAČKI PLAC: Našli smo sve potrebno za zimnicu, a donosimo i provjerene recepte (FOTO)

Foto: Ivan Ramađa

Ljeto nam se polako bliži kraju, a na mala vratašca dolazi vrijeme kuhanja pekmeza i spremanja zimnice.

Posjetili smo Trešnjevački plac i pronašli sve što nam treba za osvježenje u preostalim ljetnim danima, ali i za zimnicu u kojoj ćemo uživati kada dođe hladnije vrijeme. Ima stvarno svega, od lubenica i dinja, sve do šljiva, paprika i rajčice.

Što vam je sve potrebno za zimnicu?

Ovisi što ćete spravljati, naravno. Mi donosimo recepte za pekmez od šljiva i smokava, domaći ajvar i paprike na starinski način.

Pekmez od šljiva i smokava

Cijene šljiva na Trešnjevci kreću se od četiri do osam kuna, a smokava od 20 do 25 kuna po kili. Za ovaj recept potrebno vam je po dvije kile šjiva i isto toliko smokava te kila šećera.

Sve potrebno imate, a što sada?

Smokve i šljive operite i ogulite, a zatim iz šljiva izvadite koštice i pomiješajte voće. U posudu u kojoj ćete kuhati pekmez voće i šećer poslažite u slojeve. Red voća, red šećera dok ne iskoristite sve. To pokrijte krpom i ostavite preko noći.

Sljedećeg dana kuhajte pekmez 30 minuta nakon što zakipi. Skine pekmez s vatre i miješajte drvenom kuhačom još 30 minuta. Pekmez ulijte u zagrijane teglice i ostavite da se ohladi. Naposljetku teglice povežite i zatvorite poklopcima.

pixabay.com
pixabay.com

Domaći ajvar

Za ovo su vam potrebne paprike čija cijena se kreće od pet do deset kuna. Trebat će vam i patlidžan za koji ćete platiti od 8 do 12 kuna po kilogramu. Za pravi domaći ajvar potrebno vam je 10 kila paprike, kilogram patlidžana, 600 grama ulja, 5-6 češnjeva češnjaka, sol i ocat po ukusu.

Foto: Ivan Ramađa
Foto: Ivan Ramađa

Kako napraviti pečeni domaći ajvar?

Paprike i patlidžane operite, osušite i ispecite. Kada se povrće ohladi, paprike ogulite, očistite i ostavite da se ocijede. Patlidžane također ogulite, narežite na kockice i ostavite da se ocijede.

Ocijeđeno povrće smeljite pa očistite i smeljite i češnjak. Smjesu stavite u posudu u kojoj ćete kuhati ajvar, pržite dok tekućina ne ispari pa dodajte ulje i pržite dok ne postignete gustoću pekmeza. Dodajte sol i ocat, prebacite smjesu u tople staklenke i stavite ih u toplu pećnicu da se na ajvaru uhvati korica. Ohlađene staklenke naposljetku zatvorite celofanom.

wiki
wiki

Paprike na starinski način

Zimnica je tradicija koja se u Hrvatskoj prenosi s koljena na koljeno i bila bi nepotpuna bez ovog recepta. Paprike na starinski s guštom će “smazati” svi, a mi donosimo recept.

Za ovo će vam biti potrebno 6 kilograma rog paprike čija se cijena na Trešnjevačkom placu kreće između 6 i 10 kuna.

Pratite ovaj recept i sigurno ćete imati najfinije paprike za zimu

Svježe paprike operite i izbušite vilicom na nekoliko mjesta. U posudi pomiješajte ocat, vodu, sol, šećer, ulje i papar u zrnu. Stavite to na vatru da zakipi pa stavljate paprike kuhati desetak minuta(stavljajte od 8 do 10 paprika odjednom, ovisno o veličini posude). Kuhane paprike stavite u teglice, prekrijte platnenom krpom i ostavite preko noći da se ohlade.

Sutradan ih prelijte ohlađenim rasolom u kojem su se kuhale paprike, zatvorite celofanom i zavežite koncem.

pixabay.com
pixabay.com

Cijene ostalih namjernica

Šeri rajčice mou varirati od 8 do 15 kuna po kili.

Foto: Ivan Ramađa
Foto: Ivan Ramađa

Za crni ribizl morat ćete odvojiti 20 kuna za kilu.

Foto: Ivan Ramađa
Foto: Ivan Ramađa

Za grožđe ćete izdvojiti od 8 do 16 kuna.

Foto: Ivan Ramađa
Foto: Ivan Ramađa

Iako se sezona lubenica i dinji bliži kraju, saznali smo kak se kreću cijene. Dinje su nešto skuplje pa ćete za njih platiti između 5 i 10 kuna po kili.

Foto: Ivan Ramađa
Foto: Ivan Ramađa

Za lubenicu ćete pak morati izdvoti tri do pet kuna za kilu.

Foto: Ivan Ramađa
Foto: Ivan Ramađa


Komentari