Ogorčena Zagrepčanka uputila ljutitu poruku ‘čangrizavcima’: ‘Dragi građani, sram vas može biti’

Facebook

Građanka se osvrnula na sebičnost svojih sugrađana.

Već smo itekako upoznati s činjenicom da većini ljudi danas smeta sve što hoda, diše, pa čak i ono što je neživo i ne kreće se. Ljeti nam je prevruće, zimi prehladno, proljeće donosi alergije, a na jesen nam pak smeta kiša… Nikad nismo zadovoljni i u svakoj sreći uspijevamo naći nesreću, a sve zbog vlastitog nezadovoljstva, kompleksa i frustracija, svoju zadovoljštinu tražimo nauštrb nečije “nesreće”.

Na sličnu se situaciju, koja se ovaj put odnosi na javni promet u Zagreb, na društvenim mrežama osvrnula Petra koja je ogorčena ponašanjem svojih sugrađana u busevima i tramvajima, koji žele najprije ugoditi – sebi. Naime, nedavno je uz unutarnju govornu najavu uvedena i najava same linije koja izvana najavljuje broj i smjer, što najviše pomaže slijepim i slabovidnim građanima.

[box type=”note” align=”” class=”” width=””]Zvučne informacije namijenjene su ponajprije korisnicima kojima je asistencija i pomoć prilikom putovanja najpotrebnija, odnosno slijepim i slabovidnim osobama, no od velike su pomoći i ostalim putnicima.[/box]

Međutim, zvučne informacije i najava linija izvana, izgleda, smeta drugim putnicima koji se žale na buku, koja im je očito prijeko potrebna za njihov mir, najvažnije na što bi svatko trebao posebno paziti, barem prema njima. Naravno, riječ je tek o ponekim građanima kojima je najvažniji vlastiti mir.

Objavu građanke prenosimo u cijelosti:

Ljuta sam kao ris, razočarana sebičnošću ljudi koji žive u Zagrebu i fascinirana mišlju da se smatraju ugroženima zbog nekolicine građana kojima treba prilagodba kako bi samostalno i sigurno živjeli u gradu Zagrebu te samostalno koristili javni prijevoz. Naime, poznato je većini, nadam se da je, kako je od nedavno uz unutrašnju govornu najavu koja govori sljedeću stanicu uvedena i ona najava same linije koja izvana najavljuje broj i smjer.

Ta je prilagodba odlično došla meni i mojim slijepim prijateljima koji svakodnevno koristimo javni prijevoz. Primjerice, ono kad uđu u tramvaj, a da ne znaju koji je broj jer im na toj relaciji sve linije odgovaraju, pa kad ja upitam: “Oprostite, koji je broj?” nastane pomutnja, a nerijetko zbog okolne buke prometa ne čujem početak, pa nisam sigurna je li sedamnaestica ili petica pa vičem, ponavljam…

Zvala sam u ZET i pitala u čemu je točno problem, a njihov je odgovor kako rade na podešavanju glasnoće jer ako je stišaju, mnogi ne čuju, a ako pojačaju, građani se bune na buku! Krenula sam objašnjavati kako nije bit u jačini, da i najtiše nama odgovara jer ćemo se ako treba približit vratima i čut ćemo, ali ne…

Dragi građani, sram vas može biti da vam to smeta ali, nikad se ne zna, možda će i vama sutra dobro doći ta ista buka… I da. U 21,00h najava linije se gasi do ujutro kad se u 06;00h ponovo pali. Upitala sam osobu s druge strane telefonske linije da mi pojasni kako im smeta buka govorne najave, a ne i buka samog tramvaja, na što mi je odgovorila: “sve im smeta i tramvaj, i semafor i pruge i kamioni.”

Nažalost, od bijesa i razočaranja nije mi palo na pamet joj reć kako lijepo treba odgovorit na upit “To je tako, tako treba bit”, ali bit će prilike i za to. Vi, kojima smeta, odselite se na Pusti otok, a nas ostale pustite da živimo, radimo, obrazujemo se, družimo se i jednostavno da uživamo u životu“, kazala je Petra u svojoj objavi u grupi I TO JE ZAGREB.

Zvučne najave smetaju tek nekima, budući da su na njezinu objavu pojedini Zagrepčani kazali da im zvučna najava ne smeta već upravo suprotno, odgovara im, što ih je potaknulo da se zapitaju kome to toliko smetaju.


Komentari